Азербайджан: План минимум е да удвоим износа на газ за Европа в близките години

1489
Азербайджан: План минимум е да удвоим износа на газ за Европа в близките години
Снимка: Пресцентър - Президентство

„Планираме най-малкото да удвоим износа ни на газ за Европа в близките години“ – това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев в интервю за местните телевизионни канали. То стана факт по време на участието му в срещата на евролидерите в Прага, предава азерската агенция Trend.az.

„Настоящата геополитическа ситуация в света драматично увеличи търсенето на нашите ресурси. Нека го кажа по този начин – случи се така, че точно когато всичките ни проекти бяха завършени, нуждата от газ в Европа нарасна допълнително. Наскоро, по време на церемонията за откриване на интерконектора между България и Гърция в България, споменах, че сме увеличили износа на газ с 40% миналата година в сравнение с предходната. Тази година ще го увеличим с още около 30-40%“, заяви Алиев.

За азерския газ: Заменяме един спорен диктатор с друг, каза бивш зам.-министър

Заместваме един спорен диктатор с друг. Така бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев говори относно положението с новия ни основ...

Припомняме, че по междусистемната газова връзка с Гърция от 1 октомври тече пълното количество газ по договора с Азербайджан – 1 млрд. куб. м годишно. Страната ни води преговори и за увеличаване на този поток.

Интерконекторът започна работа с общ капацитет от 3 млрд. куб.м/г. Около половината – 1,57 млрд. куб.м/г., вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет – PRISMA и RBP. Общият капацитет може да достигне до 5 млрд. куб. м годишно.

Алиев заяви, че за да се увеличи износът на азерски газ, ще са нужни големи инвестиции, но Баку е готов и действа по тях. „Ето защо, според меморандума, който подписахме с ЕС, планираме най-малкото да удвоим газовия ни износ за Европа в близките години. С други думи – миналата година цифрата беше 9 милиарда куб. м, а през 2027 г. ще е поне 18 млрд. куб м, може би дори повече“, каза президентът на Азербайджан.

Той посочи, че сега се пускат в експлоатация нови газови находища, а добивът от съществуващите ще се увеличи. В същото време използването на възобновяема енергия в Азербайджан ще освободи големи количества природен газ.

Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан

Големите промишлени предприятия у нас да получават синьо гориво директно от Азербайджан. Това са обсъдили президентът Румен Радев и азе...

„В резултат на повишаването на ефективността на енергийната индустрия, загубите ще бъдат намалени до известна степен и няма да имаме толкова много загуби. Ето защо днес е малко трудно да си представим възможния ни капацитет за износ на природен газ, защото той може да бъде дори по-голям. Разбира се, ние даваме много консервативна оценка на тези обеми. Говорим само за цифрите, за които сме сигурни, че ще се сбъднат, но аз съм сигурен, че ще има и повече“, каза Алиев.

„Както нашият газ и нефт, така и електроенергията ще бъдат изнасяни за европейския континент. В момента се разработват конкретни програми за постигането на тази цел и може би е твърде рано да се говори за това. Но се надявам, че през следващите 6-7 месеца ще има много сериозен напредък в тази област. Ето защо Азербайджан ще бъде много важен стратегически енергиен партньор за Европа - всъщност не само за Европа, но и за останалата част от света", заяви Илхам Алиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Латвийската външна министърка пробяга полумаратон в подкрепа на Украйна: Събрани са 12 000 евро за дронове

Зеленски: Сирски е на предната линия, при Харков позициите ни са подсилени (ВИДЕО)

Неофициално: Втори руски военен кораб е потопен след ракетна атака на Украйна в Крим

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа