Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

8763
Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Руската армия напредва в Източна Украйна с ускорени темпове в някои райони, докато уморените украински сили очакват отчаяно необходимите им американски оръжия.

Силите на Кремъл се придвижват напред на запад от окупирания от Русия град Бахмут в гъсто населената Донецка област, констатира говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Малко по-на юг руските войски ускоряват офанзивата си западно от Авдеевка: Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

"Напредъкът е бавен, но руснаците изтласкват украинските линии – първа, втора и дори трета. И това е опасно", каза Кърби по NBC.

Развитие на успеха

"Сега всички можем не само да стабилизираме фронта, но и да продължим напред и да постигнем нашите военни цели", увери обаче украинският президент Володимир Зеленски западните съюзници на среща в Рамщайн след като е ясно, че значителна американска военна помощ отново тръгва към Украйна: Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди дългосрочен ангажимент за 6 милиарда долара под формата на оръжейни договори за Украйна - включително ракети "Пейтриът", артилерийски боеприпаси и дронове. Но това са договори, по които договореното тепърва ще се произвежда, т.е. с хоризонт от няколко години напред.

"Възнамеряваме да действаме възможно най-бързо, веднага щом индустрията започне производството“, каза Остин пред репортери.

През последните седмици Русия засили атаките с ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна и увеличи бомбардировките си по Харков, вторият по големина град в страната. Западни представители се опасяват, че украинската армия вече е на предела на възможностите си.

Евакуация на болници

Засилените атаки с ракети и дронове сигнализират за по-голям акцент върху унищожаването на военни цели и нарушаването на логистиката с цел прекъсване на потока от американски оръжия.

В последната седмица на април руснаците атакуваха обект в Одеса, където се съхранява изведено от експлоатация оборудване, съобщи оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). "Врагът "опипва" военна инфраструктура в тила", съобщиха от командването, коментирайки атаката.

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руските сили ще засилят атаките срещу логистични центрове и военни складове.

Украйна беше изправена пред (неочаквана) атака и от шпионската служба на беларуския лидер Александър Лукашенко. Киевските власти евакуираха две цивилни болници - ден по-рано Иван Тертел, ръководителят на шпионската служба на Лукашенко, която все още носи името на КГБ, обеща да удари "терористите", за които се твърди, че се крият зад "деца" в болниците в Украйна. "Във войната срещу тероризма ние действаме според законите на войната", каза Тертел на конгрес в Минск, прочитайки адресите на болниците в Киев.

Украинската служба за сигурност нарече изявлението на Тертел дезинформация, насочена към насърчаване на Русия към украински военни цели: Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Украйна вече ще трябва да мисли и да се справя дори с удари като този в едно от най-известните учебни заведения в Одеса: Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Превод: Ганчо Каменарски. Източник: Bloomberg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com