Заради западните санкции: Ще успее ли Русия да източи икономически живец от Иран?

5297
Заради западните санкции: Ще успее ли Русия да източи икономически живец от Иран?
Снимка: iStock

Руските бизнесмени започнаха да посещават Иран, за да разберат как местните компании се справят със западните санкции, пише британският Financial Times. Изданието цитира мнения на експерти, които изразяват съмнения относно стратегическото партньорство между Москва и Техеран.

Откакто Русия започна операция в Украйна през февруари, бизнесът на иранския екскурзовод Али процъфтява. Но ако преди водеше екскурзии с руски туристи, интересуващи се от персийско изкуство, храна и култура, сега Али посреща бизнесмени от Русия.

Когато Западът започна да налага санкции срещу руски компании и предприятия с пакети, бизнесмените от Русия "наистина поискаха да знаят как живеят иранците под санкциите на САЩ", разказва той. Само миналия месец предприемачът Али, който не пожела да посочи фамилното си име, поканил 160 руснаци, предимно бизнесмени, в Техеран. Преди пандемията обикновено приемал по 40 души на месец и това били предимно руски туристи.

"Руските бизнесмени посещаваха Иран, за да продават своите продукти, гледайки отвисоко на иранските компании. Но сега има забележима промяна. Те искат да купуват ирански продукти", казва Али.

Той развежда бизнесмените из Техеран и ги запознава с колеги от местни компании. Тъй като западните търговци ограничиха търговските отношения с Москва, клиентите му гледат с изненада и голям интерес колко мобилни телефони на Apple се продават в Иран.

Ислямската република живее под безмилостните санкции на САЩ вече четири години, които на практика я отрязаха от световната финансова система, откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли Щатите от ядреното споразумение с Техеран през 2015 г. Но телефоните на Apple далеч не са единственият западен потребителски продукт, който се продава в Иран. Въпреки че преобладават китайските марки, в страната можете да намерите и продукти на водещи западни корпорации като Philips и Bosch. Не е ясно как точно стигат до Иран. Може би част от нея се внася контрабандно, а някои хора ги носят от чужбина. Бизнесмените спекулират, че Турция и Северен Ирак са популярни транзитни маршрути за заобикаляне на санкциите на САЩ.

Ще плати ли Украйна скъпо заради нерешителността и разделенията в НАТО?

Ще се превърне ли Украйна в провал за НАТО така, както се превърна Афганистан? Този въпрос поставя колумнистът и помощник-редактор на T...

"Руснаците изостават далеч от иранците по отношение на връзките на черния пазар и достъпа за закупуване на части и стоки, произведени в Европа и Америка", смята Али.

Ислямската република се превърна в нещо повече от просто неформален съветник. Тя също така печели от въоръжения конфликт в Украйна по други начини. От скока в цените на петрола печели иранската икономика, която зависи от доставките на петрол за Китай и от износа на други стоки към съседните страни.

Иранската икономика е силно засегната от санкциите. В страната има висок процент на инфлация, а бедността е широко разпространена. Но иранският бизнес умело заобикаля ограниченията, като продължава да изнася и внася. И това помага за облекчаване на натиска от санкциите.

Премахването на ограниченията ще бъде възможно, ако Иран се съгласи с администрацията на Байдън за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. Но дипломатическите усилия за постигане на споразумение спряха и миналата седмица претърпяха нов удар, когато Техеран обяви, че демонтира 27 камери на Международната агенция за атомна енергия, които са били инсталирани в ядрените му съоръжения. Участвайки в подписването на споразумението, Русия през март анулира напредъка, постигнат на преговорите във Виена с посредничеството на ЕС. Москва обяви желанието си да получи гаранции от САЩ, че антируските санкции няма да повлияят на сътрудничеството ѝ с Иран.

Някои иранци обаче смятат, че военните действия в Украйна първоначално са отклонили вниманието на западните сили от закъсалите преговори във Виена. "Украйна беше даден от Бога дар за Иран", казва един от твърдолинейния служител на режима: "Американците и европейците сега мислят как да се справят със собствените си проблеми, като високата инфлация и покачващите се цени на храните". Той добави, че Москва и Пекин са настоявали Техеран да подпише споразумение със западните страни, но сега те имат други притеснения.

Анализ от САЩ: Украйна да спре да воюва и да почне да се възстановява. Как да стане?

Вашингтонските ястреби продължават да кълват президента Джо Байдън, принуждавайки го все по-дълбоко да навлезе във въоръжения конфликт ...

Иранските власти признават, че северната им съседка Русия е дала на Ислямската република нови възможности. Иранският министър на индустрията Реза Фатеми Амин каза пред репортери малко след началото на руската инвазия в Украйна, че "положителното ѝ въздействие върху иранската икономика е много по-голямо от негативното".

Говорейки през май в Техеран на среща с представители на иранския бизнес, вицепремиерът на Русия Александър Новак каза: "Готови сме да развиваме търговско, икономическо, логистично, инвестиционно, финансово и банково сътрудничество". Според руската държавна информационна агенция "Интерфакс", Новак отбелязва, че през първото тримесечие на тази година обемът на двустранната търговия се е увеличил с повече от 10%. Според иранските митници годишният обем на търговията между двете страни в края на март е 2,2 милиарда долара.

Още преди избухването на въоръжен конфликт в Украйна иранският президент Ибрахим Раиси, който се застъпва за разширяване на връзките с Китай и Русия, каза, че президентът Владимир Путин в разговор с него нарекъл това ниво на търговия "незадоволително". Според иранския министър на петрола Джавад Оуджи, страните също така се договориха да използват своите валути риал и рубла в търговията. Това показва колко труден им е достъпът до долара.

Реформаторски настроени ирански анализатори предупреждават, че икономиките на двете страни са силно зависими от износа на енергия. Те са твърде сходни, за да се възползват много от сътрудничеството. Освен това иранската икономика е много по-малка от руската – повече от седем пъти.

"Тези, които вярват, че Русия може да стане стратегически партньор, трябва да се обърнат към историята. Тогава ще разберат, че тя няма принципи", пише енергийният експерт Али Шамс Ардакани във вестник Etemad. "Ако държавното ръководство не предприеме никакви действия, руснаците ще отнемат от Иран остатъците от нефтения пазар в Азия и ще станат основен играч на този пазар", добавя той.

Толкова е зле: Пазарни експерти отказват да прогнозират цените на зърното и горивата

Конфликтът в Украйна засегна сериозно световната икономическа активност, пише френският Le Figaro. Една от кризите е логистична: традиц...

Джалил Джалалифар, член на Руско-иранската търговска камара, заяви пред агенция ILNA, че нито един руски инвеститор не е идвал в Иран от началото на конфликта в Украйна: "Те обаче летят над главите ни към ОАЕ, където инвестират парите си". Джалалифар имаше предвид десетките хиляди руснаци, които отидоха в Дубай с началото на руската офанзива в Украйна.

Въпреки тези сложни обстоятелства, анализатори са съгласни с Али, че конфликтът в Украйна е оказал положително въздействие върху иранския бизнес. Руските бизнесмени проявяват най-голям интерес към закупуването на части за тежки машини и строителни материали. Това е бавен процес, но Али вярва, че е възможно повече сътрудничество.

"Руските нужди постепенно принуждават Москва да дойде на този пазар. Ще отнеме година или две, докато иранските и руските компании установят ефективно сътрудничество, ако санкциите срещу Русия се запазят", отбелязва той.

Български репортаж от Украйна: "Махайте се оттук, насам идва руски дрон"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари