Защо Германия зависи от руския газ?

5568
Защо Германия зависи от руския газ?
Снимка: iStock

Може ли Германия да откаже доставки на енергия от Русия и ако да, кога? Как Берлин стана силно зависим от руския газ? Журналистът Екхард Клайн търси отговори на тези въпроси в Der Spiegel.

Малко западни страни са толкова зависими от вноса на енергия от Русия, колкото Германия. От там се внасят почти 50% въглища и 34% петрол. Впечатляваща е и връзката на страната с руския газ – повече от половината от синьото гориво идва от Русия.

Никоя друга страна в ЕС и целия свят не внася толкова газ от Русия, колкото Германия. Фактът, че страната е изпаднала в такава неприятна ситуация, е резултат от погрешно историческо развитие.

От 70-те години на миналия век Германия все повече разчита на природния газ като енергиен носител. Поради планираното постепенно спиране на въглищата и ядрената енергия зависимостта от Русия като най-голям доставчик на енергия стана още по-силна.

ЕС търси повече доставки на природен газ от Нигерия

Европейският съюз, който се стреми да намали зависимостта си от Русия, изрази желание да увеличи доставките на природен газ от Нигерия,...

Към това се добавят и някои местни характеристики – например и досега две големи петролни рафинерии в Саксония-Анхалт и Бранденбург се снабдяват с петрол по руски тръбопроводи. Това е наследството на ГДР.

Повече от 90% от газа, консумиран в Германия, идва по газопроводи, предимно от три държави - Русия, Норвегия и Холандия. Доставките от Норвегия и Холандия трудно могат да бъдат увеличени. Реални опции са доставките на газ от Азербайджан, Алжир и Мароко.

Алтернатива може да бъде втечнен природен газ (LNG), който може да се доставя с танкери от страни-производителки като САЩ, Катар и Австралия. Въпреки това Германия все още няма пристанище за приемане на LNG - то е в етап на планиране.

Поради това федералното правителство търси възможности за локализиране на плаващи терминали в Северно и Балтийско море, които биха могли временно да бъдат използвани през зимата на 2022-2023 г. След няколко години планираните LNG терминали на сушата могат да приемат такива обеми газ, които ще надхвърлят доставките на газ от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари