Защо Навални не може да бъде признат за морален авторитет

3265
Защо Навални не може да бъде признат за морален авторитет
Снимка: Getty

Емоционалното вълнение по повод съдбата на Алексей Навални е голямо. Също както и емоционалната възбуда, която в повечето от случаите не дава възможност да се размишлява обективно по въпросите, засягащи съдържателната позиция на Навални. Особено забележителни са изявленията, в които Навални е поставен наравно със съветските дисиденти Александър Солженицин и Андрей Сахаров. Но има ли обективна основа за подобни твърдения? – пише авторитетното австрийско издание Der Standart в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Разбира се, и тримата са били или са затворени по политически причини. Международните неправителствени организации са ги разглеждали или считат за „затворници на съвестта“. И двамата съветски дисиденти бяха морални авторитети и борци за „интелектуална свобода“. И дори ако Солженицин по-късно разкри ярко изразен руски национализъм, той във всички случаи беше най-постоянният и значим критик на сталинизма и неговото наследство в Съветския съюз. Сахаров, който сам принадлежеше към официалния интелектуален елит на Съветския съюз, беше готов да загуби позицията си, за да посочи мрачното състояние на правата на човека в СССР и липсата на духовна и индивидуална свобода.

Юлия Навалная: Алексей не отстъпва, няма да го направя и аз

Списание Harper's Bazaar има интервю с Юлия Навальная. Въпреки факта, че интервюто е огласено едва сега, разговорът се е провел на 11 я...

Навални, от друга страна, е политически опортюнист, който понякога се осмелява да произнесе десни националистически лозунги, за да увеличи броя на последователите си, след което отново се връща в левия популизъм, ако му се струва по-подходящ за разширяване на кръга на поддръжници.

Когато руското правителство се опитва да стабилизира икономическото и финансовото положение на слабия в структурно отношение Северен Кавказ, Навални се превръща в расист с лозунга „Спрете да захранвате Кавказ“. Само в десния национализъм на Навални може да се проследи известна прилика със Солженицин - спомнете си писмото от 1974 г. до съветското ръководство.

Разбира се, Навални не може да се разглежда в Русия като морална ценност, изповядваща либералните ценности. Атаките му срещу мигрантите, десният му национализъм, симпатиите си към който той потвърждава от време на време и досега, отношението му към исляма - всичко това не му позволява да бъде признат за морален авторитет. Липсва му моралното значение, което отличава по-специално Солженицин и Сахаров.

Не само морална безсъвестност, но и необуздана суета

Прокурор иска глоба от 950 000 рубли по второ дело срещу Навални

Руски прокурор поиска от московски съд да глоби критика на Кремъл Алексей Навални с 950 000 рубли (10 600 евро) за обвинения в клевета ...

Освен това Навални, за разлика от Сахаров и Солженицин, също декларира политически амбиции. Той не само иска да олицетворява морална съвест, но и се стреми към политическа власт, която никога не е била цел на Солженицин или Сахаров. Мисионерската идея на Навални, че той е незаменим за „Русия без Путин“, произтича от желанието му сам да стане президент.

Трябва да се отбележи обаче, че той самият - подобно на Путин - има много персоналистичен възглед за властта. Той се смята за способен да ръководи Русия. Освен това създаването на демократични институции е много по-важен въпрос от обикновената промяна на личността начело на Русия. Навални позиционира дейността си като дуел с Путин, но той не противопоставя либералната система от ценности на авторитарните норми на сегашното руско ръководство.

Разбира се, можете да се възхищавате на безстрашието на Навални, разбира се, можете да съчувствате на страданието му. Но в крайна сметка това е просто емоция. Емоции, доминиращи в медийните доклади и политически изявления. Много по-важно е обективно да се разгледа неговата съществена позиция и днешната слаба политическа платформа. Това ще даде трезв поглед върху образа на Навални.

Разбира се, това абсолютно не ни пречи да осъдим наказателното преследване на Навални и жестокостта спрямо инакомислещите в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com