X
 
 

Защо Путин награди Малинов?

2451 7
photo of Защо Путин награди Малинов?
Снимка: БГНЕС
Защо руският президент Владимир Путин награди българския гражданин Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж именно в полза на Русия? Александър Андреев предлага три хипотези в анализ за Deutsche Welle.

Обвинен в шпионаж безпрепятствено заминава за държавата, която е предполагаем негов поръчител. И получава лично от нейния президент високо правителствено отличие. Звучи някак като непохватен политически скеч. Но е реална новина. И всеки външен наблюдател, който не познава контекста, веднага ще си каже: "Ами добър шпионин, свършил си е работата и си получава наградата".

Русия ни предупреди да внимаваме за Николай Малинов

Кремъл се надява, че награждаването на председателя на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов с орден Дружба няма...

Просто съвпадение?

Дали Николай Малинов наистина е руски шпионин - това тепърва ще установява българското правосъдие. Пак то ще трябва да разплете и сложния възел около разрешението за пътуването на Малинов до Русия. Същинският въпрос в случая обаче е не юридически, а политически: защо руският президент Путин награждава български гражданин, обвинен за шпионаж в полза на Москва?

Официалният отговор е ясен: Малинов е отличен с ордена „Дружба" за „принос в укрепването на единството на руската нация". Заедно с него в Деня на народното единство същото отличие получават дейци от Ливан, Аржентина, Канада, Колумбия, Филипините, Естония, Нигерия, Франция, Италия. С други думи - нищо лично, всичко е по протокол. А лидерът на българското движение „Русофили" получава ордена за заслугите си (за укрепването на единството на руската нация?), без никаква връзка с факта, че в България го разследват за шпионаж. Просто съвпадение. Нищо, че още на 12 септември говорителката на руското МВнР Мария Захарова оповести загрижеността на руските власти от обвинението в шпионаж срещу Малинов и отправи към София недвусмислено послание: „Разчитаме, че правителството на България ще се въздържа от стъпки, които могат да поставят под въпрос сегашната положителна динамика на двустранните отношения".

Нека обаче за момент отместим поглед от двете обяснения дотук: че Малинов наистина е руски шпионин или че награждаването му няма никаква връзка с обвинението срещу него.

Обвиненият в шпионаж Малинов: Говорих с Путин, ще се върна в България

Обвиненият в шпионаж председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, за когото днес се разбра, че е бил пуснат от съда д...

"Курица не птица, Болгария не заграница"

Има и трето възможно обяснение, което обаче не изключва изцяло първите две. Орденът „Дружба", окачен на Малиновия ревер лично от Путин, всъщност отправя сигнал към България, а и към ЕС. Сигналът към България беше кодиран още в цитираното изявление на Захарова. Преведен на по-всекидневен език, той гласи: Наблюдаваме внимателно и с неодобрение какви ги вършите - и това няма да остане без последствия. А за всеки, който поне малко познава богатата на интриги, коварства и арогантност руска политическа традиция, орденът на Малиновия ревер припомня и една добре известна поговорка: „Курица не птица, Болгария не заграница". Иначе казано: дребна, периферна и провинциална София трябва да си знае мястото.

Така стигаме и до предполагаемия сигнал към Брюксел, който се изпраща именно през периферна България. Този сигнал също не е нов. Сегашната власт в Русия вече от доста време обърна гръб на онова, което нейната пропаганда нарича „Гейропа". И сякаш почти не пропуска случай да напомни на европейците, че не само не се интересува от тях, но всъщност дори ги презира - заедно с всичките им ценности като либерализъм, толерантност, върховенство на закона.

А иначе, да: награждаването на Малинов може и да е съвпадение, завършва анализът си Александър Андреев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Путин награди Малинов, за да разсее всички съмнения, че е шпионирал за него!
 • Октомври 4 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Абе Огромно Словоблудство на Трола на герб. Какво толкова се е случило през 1897г ? Тя може би бърка с 1887г Ама абдикацията на Князъ Александъръ се случва не 1887г , а 1886г. Невежество. Ами има уикипедия бе. Но , м. драганова не коментира поведението на Подкрепяните от нея герб . Основна Групировка/партия/ в Управляващата коалиция.
 • Октомври 3 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. ДОЛУ КЛИКАТА 1011989 СЛАВА Н.Р.БЪЛГАРИЯ.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Руснаците са силни в театралните постановки, но може би трябваше заедно с медала да му предложат и руско гражданство.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А, той сигурно отдавна си има! Просто няма желание да живее там.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Демонстрация на сила, глупост и простотия, напълно в стила на червената мафия, нашите престъпници не отговарят за действията си, те са герой и няма КОЙ да ги пипне, те са над закона, над граници, морал и закон, те са слугинаж на Кремъл и имат неговия имунитет, недосегаеми са за законите, властта и съдът в губернията, срам и позор за нашите рубладжийски избирици, този дупедавец не трябва бял ден да виж още ›› види!
 • Остап Бендер 1.1 Остап Бендер преди 1 седмица Профил на трол?
  Защо премчаваш тоталния американски слугинаж и превръщането ни в колониална територия-с унищожена армия,едро селско стопанство, Ешелонирана промишленост,социална сигурност,напълно безплатно образование,здравеопазване,почти безплатно почивно дело.И фалшифицирана история.И братска американска помощ-мафия,наркотици,хазарт,кору пция и слугинаж.
  : 9 !