Завърналите се руски войници - бомба със закъснител за обществото

15945
Завърналите се руски войници - бомба със закъснител за обществото
Снимка: iStock

"Искате ли както през 90-те?" - една от генералните линии на путинската пропаганда. Но 90-те години на миналия век може да се сторят "приказни" в сравнение с това, което очаква населението на Русия след завръщането на огромен брой участници във войната в Украйна. Стотици хиляди мъже, участвали в бойните действия и получили психически травми ще се върнат и ще живеят в обществото. Съдейки по разказите на жените на мобилизираните, коментарите на военните психиатри и реакцията на здравното министерство, системата и обществото не са готови за това натоварване.

Ръст на престъпления, извършени от воювали

По данни на руското вътрешно министерство през 2022 година за първи път от 20 години насам се е увеличил броят на насилствените престъпления. Най-голям ръст се наблюдава в регионите, намиращи се в близост до военните действия, както и тези с най-много мобилизирани. Например, в Бурятия броят на убийствата и покушенията е нараснал с 24%. Отбелязан е и ръст на обажданията на горещата телефонна линия за домашно насилие с 5%.

Броят на престъпленията, извършени от военнослужещи през януари-февруари 2023 г., е скочил почти два пъти, в сравнение със същия период на 2022 г. 

Завръщането на военните от зоната на бойните действия е сериозен проблем не само за командването, но и за семействата, жените и децата, а в някои случаи за цели населени места.

От началото на войната в медиите редовно се появяват съобщения за жестоки престъпления, извършени от военни, завърнали се от фронта. Някои от тях са запазили и използвали боеприпаси, донесени от Украйна.

Още: Стрелят, пребиват, изнасилват: ЧВК Вагнер в Русия и новини от руски телеграм канали (ВИДЕО)

Убийства и палежи

Най-малко 42 души са изправени пред съда за присвояване, съхранение, пренос и носене на оръжие, боеприпаси и взривни устройства. Намират гранати в търговски центрове, в апартаментите и колите на военнослужещите.

Опасността идва не само от наличието на оръжие, но и от психическата нестабилност и употребата на алкохол, използван, за да се намали нивото на стрес. 

Един от примерите: 36-годишен военнослужещ е обвинен в насилие над 10-годишната дъщеря на жената, с която живее. По думите на майката след връщането си от войната мъжът е започнал да пие и да проявява агресия. Той е воювал три месеца.

В Кострома бивш военнослужещ е запалил нощен клуб, използвайки боеприпас. Загинали са 13 души. Военнослужещият е бил пиян, а близките му споделят, че преди да го мобилизират не е употребявал алкохол и е бил много спокоен човек.

През април 2023 г., върнал се от фронта военнослужещ убива жена си пред очите на двете им непълнолетни деца. Децата са настанени в приют.

Още: Влак се вряза в руска ПВО система, войници на Путин загинаха

Друга опасност - вагнеровците

Отделна опасност представляват бившите наемници от ЧВК "Вагнер", помилвани след участието си във войната. 

В средата на април 2023 г. помилван наемник, осъден за убийство, убива жител на Южна Осетия. Жертвата е страдала от детска церебрална парализа. Друг, осъден на 14 години затвор вагнеровец, държал в страх цяло село, а после убил възрастна жена. През май, върнал се от Украйна член на ЧВК "Вагнер" изнасилил две ученички на 10 и 12 години три дни след завръщането си от фронта. 

Още: Наемник на ЧВК Вагнер изгори жива сестра си (СНИМКА)

Молете се! Те няма да са както преди

В чатовете на жени на военнослужещи се обсъждат очакваните отпуски. Освен редовните оплаквания за тяхната липса, често може да се видят и споделяния за промяна в поведението на мъжете. 

"Моят се прибра след раняване и не мога да го позная... Психясва, за втори път е в болница. Все едно сме чужди... Казва, че е уморен от всичко", споделя жена в една от социалните мрежи.

"Няма да са както преди, можем само да ги търпим. Най-важното е, че е жив. И моят психясва. Не пиеше и не пушеше преди тази тъпотия", разказва друга жена на военен, върнал се от войната.

Трета жена споделя: "След първото раняване спеше по един час, а после започва да броди по апартамента. Мъчат го кошмари. Предписаха му второ лекарство, пуснаха го в отпуск. Важното е да не мислим за лошото, а ако все пак ни посетят такива мисли - да се молим. На мен ми помага."

Повечето жени смятат, че промените в поведението на мъжете им са нормални. Никой не коментира необходимостта от получаването на психологическа помощ, пише poligon.media.

Още: "Катастрофа": Руски войници пак зоват за помощ. Сменен ли е пореден генерал? (ВИДЕА)

Последици за психиката

Най-разпространената последица за психиката след връщането от зоната на военните действия е посттравматичното стресово разстройство (ПТСР). То се развива при една трета от военните. Между 10-15% от военнослужещите придобиват хронично психическо разстройство, т.е. през целия си живот те ще са потенциална опасност не само за своите семейства, но и за околните.

40% от военнослужещите започват да злоупотребяват с алкохол, а една трета страдат от зависимост от други психоактивни вещества. Употребата на твърд алкохол през 2022 година вече е нараснала с 8%, а една трета от престъпленията в Русия се извършват под въздействието на алкохол.

Още: Туарегите в Мали обявиха война на ЧВК "Вагнер" и тръгват на сафари за тях (ВИДЕО)

Според психолозите най-уязвими са мобилизираните, тъй като техните навици и ресурси на психиката са по-ниски, в сравнение с професионалните военни. 

Сериозен проблем е недостигът на психолози и психиатри в Русия. В руското военно министерство не са очаквали, че войната ще продължи толкова дълго и сега има нужда от десетки хиляди психолози и психиатри. За да бъдат подготвени грамотни специалисти са необходими единни качествени методически материали, за чието създаване са необходими години. За съжаление Русия не си е взела поука от войните в Афганистан и Чечня. 

Обикновените психолози не могат да работят ефективно с психотравмите на военнослужещите. Преквалифицирането би отнело от 3 до 6 месеца.

Още: Болница на американската армия тихомълком започна да приема войници, ранени в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари