"Змията" не отпуска хватката си около Косово

5801
"Змията" не отпуска хватката си около Косово
Снимка: БГНЕС

Новият президент на Косово Хашим Тачи е много познато лице и символ на младата държава. Той е бивш бунтовник, познат като „Змията”, който замени военния наряд за костюма на политик и сега ще води Косово към Европейският съюз.

Тачи играе водеща роля на политическата сцена в Косово от две десетилетия. Името му се прочу по време на войната със Сърбия през 1998 и 1999 година като политически лидер на сепаратистката албанска Армия за освобождение на Косово.

Хашим Тачи бе избран за президент на Косово

Косовските депутати избраха външния министър и бивш премиер Хашим Тачи за президент на страната след напрегнат ден на гласуване и проте...

Високият, побелял 47-годишен Тачи беше премиер на страната в продължение на 7 години, а в момента е външен министър. Пикът в популярността му дойде през 2008г., когато като министър-председател обяви независимостта от Сърбия, само 3 месеца след изборната си победа. Публичният му образ обаче беше сериозно накърнен от доклад на Съвета на Европа от 2011г., в който беше обвинен във връзки с организираната престъпност и контрабандата на органи по време на войната със Сърбия. Тачи отрича тези твърдения. Баща на едно дете, той още е обвиняван в корупция от протестиращите, които излязоха на улицата вчера, за да се опитат да спрат избора му за президент, недоволни от бавното развитие и липсата на работни места в Косово.

Въпреки това, Тачи демонстрира приповдигната представа за самия себе си, като по-рано този месец заяви пред АФП, че като президент ще бъде „символ на единството на всички граждани на Косово”.

Тачи е роден на 24 април 1968г. в централния регион Дреница – една от горещите точки на албанския сепаратизъм. Хашим Тачи е свързан с пасивната съпротива срещу властите в Белград още като студент в началото на 90-те години. По-късно отива в Швейцария, която приютява голяма диаспора на албанските националисти, и учи история. Заедно с това на крайнолявата част от косовските имигранти, нараства и неговото недоволство към подхода на мирна съпротива срещу Белград, следван от бившия президент на Косово Ибрахим Ругова. Вместо това, Тачи се присъединява, заедно с други етнически албанци, към нелегалната Армия за освобождение на Косово, която се изправя срещу силите на сръбския диктатор Слободан Милошевич.

Тачи получава партизанския псевдоним „Змията” по време на конфликта, който приключи с военната интервенция на НАТО през 1999г., прогонила сръбските военни и установила администрация на ООН в Косово. В този момент Хашим Тачи свали оръжието и сложи костюма, за да стане известен на Запад като „Косовският Гери Адамс”. (б.р. – Гери Адамс е ирландски политик-републиканец, някога активист на политическото крило на въоръжената групировка ИРА). Тачи спечели изборите през ноември 2007г., година след смъртта на Ругова, смятан за баща на косовската нация и непобедим в следвоенните избори до този момент. Три месеца по-късно, под управлението на Тачи, Косово обяви независимостта си от Сърбия. Оттогава той представя себе си като умерен политик и прие небрежен имидж. Често сваля костюма и пише във Facebook, за да привлича по-младите гласоподаватели.

Хашим Тачи е получавал смъртни заплахи от лидера на "Ислямска държава"

Външният министър на Косово и бивш премиер Хашим Тачи заяви, че е получил смъртна заплаха най-вероятно от лидера на „Ислямска д...

В последните години Хашим Тачи посвети енергията си на преговорите с някогашния му враг Сърбия, под егидата на ООН. Тяхната кулминация беше споразумението за нормализирането на отношенията от април 2013 година. След маратонските преговори, Тачи призна, че подписването на сделката със Сърбия е било „най-трудният” му момент.

Противоречивата спогодба, която включва повече права за сръбското малцинство в Косово, се превърна в отправна точка за протести пред парламента срещу Тачи и неговите министри. Подобряването на връзките със Сърбия са крачка напред към мечтата на новия президент за присъединяване към Европейския съюз. Много хора обаче остават скептични към образа на Хашим Тачи на обединителя, който ще вкара Косово в съюза.

„Страхувам се, че ще продължим да виждаме концентриран хаос”, заяви политическият анализатор Беким Купина. „Косово ще продължи да се движи към Европа със скоростта на костенурка.”

Автор: Исмат Хайдари; Източник: БГНЕС

Косово обеща, че ще защитава християните

Косово ще защитава християните и ще участва в борбата срещу "Ислямска държава", гарантира косовският външен министър Хашим Тачи. Тачи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com