Арт Галерия Ларго представя "Градът" изложба – мозайка на Страхил Найденов

3959
Арт Галерия Ларго представя "Градът" изложба – мозайка на Страхил Найденов
Снимка: Арт Галерия Ларго

На 21 февруари 2020 г. в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба – мозайка на плевенския художник Страхил Найденов – „Градът“. В своето творчество Страхил ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника. При нея мозайката се реди директно, във вида, в който ще се вижда/ възприема, за разлика от реверсната техника, при която мозайката се реди огледално на това, как ще бъде възприемана в крайния си вид. Страхил ползва в работата си естествени материали – варовик, гранит, мрамор. За акценти ползва и стъкло, керамика, полускъпоценни камъни – лазурит, ахат и други. В работата си той не използва готови, купени тефери (оформени парченца мозайка), а работи с големи парчета камък, от които сам си изсича такива парчета мозайка, каквито му трябват в процеса на създаването на дадена творба. По този начин той може по-свободно да реализира своите идеи, без да зависи от размера на мозайката, играейки си с големината на тефера, който в една творба може да варира от 5 милиметра до 2 сантиметра. Така Страхил избягва монотонността на изображението, получава повече динамика и разнообразие в композициите на своите мозайки – картини.

Идеята за изложбата „Градът“ отлежава 4 години в главата на Страхил. При срещата си с галериста Нели Вълчева по време на неговата самостоятелна изложба в Двореца в Балчик през лятото на 2019-та година, тя го кани да направи изложба в галерия „Ларго“, като му предлага изложбата да е концептуална, цялостна, посветена на една тема. Плевенчанинът приема идеята на драго сърце, използвайки случая да реализира обмисляната през тези 4 години тема за Града. Цикълът започва с една по-стара творба, наречена „Алма Матер“. В нея и последващите творби художникът разработва темата за началото, възникването на града – първо живота в пещерите чрез стилизирани пещерни рисунки в някои творби, после излизането от пещерите, възникването на първобитните села, после постепенно превръщането на селата в градове. И така, трансформация след трансформация, преминаваме през различни етапи, докато се стигне до съвременния град, с неговите реалии. Чрез търсенето, изследването на съвременния град, Страхил търси и образа на съвременния човек. Този човек не присъства в творбите, но неговото въздействие върху града, неговия дух, се усещат. Например в творбата „Зелена площ“ ще открием стените, между които се е сгушило едно парче земя, което е нечие свободно пространство. Намек за това как се ограждаме с реални или виртуални стени. В творбата „В различни посоки“ стилизирано са представени различни пътища – те се събират и разделят, пресичат се и продължават, точно както човешките пътища и съдби. Ние, хората, сме заедно в един и същи Град, но често траекториите ни са съвсем различни и може и никога да не се пресекат.

Галерия Сердика представя "Сънят на пчелите" - акварели на Геновева Рогова

Галерия Сердика представя изложбата „Сънят на пчелите“ – акварелни рисунки на Геновева Рогова, която ще се проведе от...

В цикъла „Градът“ Страхил Найденов работи по уникален и различен начин своите мозаечни пана. В работите му ще видим нещо нетипично за мозайката – той използва много свободно пространство в творбите си, те „дишат“, олекотени са, тъй като липсва тежестта и плътността на класическата мозайка. Тези свободни пространства са изпълнени в бяло и това придава лекота и свобода на творбите, не ги сковава и затваря в рамка. По този начин плевенчанинът успява да ни внуши идеите си за Града – място с много съдби, много пътища, тръгващи в различни посоки, място за полет и смирение, за общуване, срещи и раздели, туптящо с ритъма на човешките сърца.

Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен.

Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика.

Страхил има над 10 самостоятелни изложби, някои по- важни от които: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия „Сигна“, Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019) и др. Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба „Съвременни тенденции“ в галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в изложба „Художествени връзки“- галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в „The Art Box Project Basel“, Базел, Швейцария (2017) и „The Art Box Project New York“, Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017), участие в Изложба Българско Монументално Изкуство - Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на Мозайката „Heritage House“ –Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония. Живее и работи в Плевен.

"Ябълката... и след това" - прочитът на човечността от Матей Матеев

„Ябълката ... и след това“ е моят прочит на човечността, а не на грехопадението      Матей Матеев   ...

Заповядайте на откриването на изложбата "Градът" на 21.02.2020 от 18:30 часа в Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Изложбата продължава до 11.03.2020 година. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com