X
 
 

Арт галерия LE PAPILLON представя изложба на бижута

852 0
Арт галерия LE PAPILLON представя изложба на бижута
Снимка: АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON
В Арт Галерия Le Papillon от 20-ти февруари до 18-ти март в изложбения салон на ул. Драгоман № 12, Варна ще бъдат представени ОГЛЕДАЛНИТЕ ОБРАЗИ / THE MIRROR IMАGES на творците, изразени в бижута.

Това е 10-тото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES. Всяко издание продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и провокира раждане на нови колекции.

Участниците в ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ/MIRROR IMAGES тази година са 48 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева. А разнообразието от материали е наистина голямо: благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полу-скъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан; текстил; тъкана мед, както и всички други съвременни материали.

Дали ОГЛЕДАЛНИЯ ОБРАЗ е еднакъв с отразяваният обект или е наполовина различен? Дали ОГЛЕДАЛНИТЕ ОБРАЗИ са бляскави и пълни със светлина, какъвто е и необходимият фактор, за да има отразяване? Дали изразяват едно друго аз, което често човек иска да покаже публично или отразяват нашата дълбока същност като кристално отражение? Дали бижуто е нашето нарцистично отражение или изразява по-дълбоки слоеве от нашият външен образ? Често използваме огледала не само, за да проверим външния си вид и да го оценим, коригираме, ако трябва, но и за да погледнем от друг ъгъл заобикалящата ни действителност. Огледалата улесняват живота ни, като разкриват чрез отражения това, което не може да обхване нашето око, вкарват светлина в средата, която обитаваме, показват дори това, което се крие зад ъгъла. Огледалните образи мултиплицират всичко, което отразяват, независимо какво е съдържанието. Отражението е един оптически ефект, който ни предлага възможност за бърза преценка, анализ и взимане на решение какво искаме да направим и какви искаме да бъдем. Дали искаме да се променяме или това, което виждаме ни прави щастливи?

Предизвикателството пред авторите тази година е да създадат бижута, които да бъдат съзерцавани с такова внимание, удовлетворение и любов, каквото би трябвало всеки човек да усеща, когато се оглежда в огледалото. Бижута, които да напомнят на зрителите да бъдат истински и реални като кристално чист образ и да отразяват тяхната истинска същност. Целта на тази изложба е да докаже, че чрез благородните метали, скъпоценните и полу-скъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, може да се изрази и материализира фантазията в ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ/MIRROR IMAGES, преплетени с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста.

"Ябълката... и след това" - прочитът на човечността от Матей Матеев

„Ябълката ... и след това“ е моят прочит на човечността, а не на грехопадението      Матей Матеев   ...

Идеята на изложбата е да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Че бижуто е лично и интимно изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин.

Участниците 10-тото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES са:

Август Спасов, Александра Ангелова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анжело Красини, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Василена Станчева, Вари Айрапетян, Велислава Божинова, Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Вяра Иванова, Гергана Труканова, Грагат Арайпетян – Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, Елена Кафеджийска, Йосиф Йосифидис-IOSIF, Калина Чанкова, Калина Филчева, Камена Сиракова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мира Джамбазка, д-р Мирена Златева, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Петя Танева, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Теодор Лулчев, Теодора Савова, Явор Кондов, Яна Танковска.

Изложбата ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES може да бъде видяна от 20-ти февруари до 18-ти март 2020 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. Драгоман № 12, Варна /до Куклен театър/

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com