Изложба "Посока Север" включва произведения на художници от български произход, които творят в северните държави

3172
Изложба "Посока Север" включва произведения на художници от български произход, които творят в северните държави
Снимка: Национална галерия

На 27 ноември, сряда, в 18.30 часа в САМСИ, бул. „Черни връх“ 2, ще бъде открита изложбата "Посока Север".

Изложбата включва произведения на художници от български произход, които творят в северните държави и по един или друг начин са повлияни от културата в този регион. Целта не е да се покаже изчерпателен списък на живеещите там автори, а по-скоро представянето на различни концепции, теми, медии и подходи, които вълнуват докоснатите от магията на Севера български творци. Кураторът Ния Табакова е поканила за участие Лора Димова (Финландия), Леда Ванева (Финландия), Райна Власковска (Норвегия), Росина Иванова (Норвегия), Евелина Добранова (Дания) и Юлиян Табаков (Швеция). На откриването от 19.30 часа ще бъде изпълнен специално подготвеният пърформанс на Росина Иванова „Какво да направим, когато ни бутнат на земята – как да се изправим“.

Изложба показва загубеното архитектурно наследство на София

Военноморският музей е първият домакин на пътуващата фотоизложба „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на Софи...

Проектът се стреми да избегне стереотипите на националната идентичност и вместо това да се съсредоточи върху смесицата от индивидуални преживявания на художниците, които имат както общи корени, така и съвместна географска и интелектуална посока на развитие. Чрез тази изложба аудиторията ще може да се докосне до северната култура, разглеждана през призмата на автори, чиито впечатления, смесени с техния личен произход и културни наслагвания, създават изцяло ново възприятие за скандинавския контекст. Техните артистични практики изследват актуални теми, свързани с екологични, социални, политически и технологични въпроси, които биха могли да бъдат отнесени и към българската действителност.

Като една от четирите кардинални посоки северът се приема за фундаментална такава – по нея в компаса се определят останалите три. Северният полюс съвпада с азимут 0 или 360 градуса според сферичната координатна система, което означава началото и края на земното кълбо. В културата на местното американско население северът символизира студа, зимата и ветровете, които пречистват и носят снега. Тази географска посока напомня за трудностите и разрухата, през които хората трябва да преминат, за да преживеят катарзис и да започнат нов цикъл от живота си.

Темите за упадъка и възраждането се разглеждат и от шестимата автори. Те могат да бъдат проследени в скулптурите на Лора Димова, напомнящи останки от апокалипсис; във видеата и молекулните рисунки на Леда Ванева, анализиращи реда и хаоса във Вселената; във фотографиите на Юлиян Табаков, разкриващи чудовищната природа на човека. Политическите манифести на Росина Иванова, колажите на Евелина Добранова и портретите на Райна Власковска се фокусират конкретно върху ролята на жената в този непрекъснат процес на транформация.

Проектът се организира от сдружение „Толкова близо, толкова далече“ в партньорство със Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Държавната агенция за българите в чужбина и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столичната община.

Посланикът на Алжир в България ще отрие изложба в Бургас

Н. Пр. г-жа Латифа Беназза е извънреден и пълномощен посланик на Алжирската Демократична и Народна Република в Република България. Днес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт