Карикатура по време на Пандемия (СНИМКИ)

22697
Карикатура по време на Пандемия (СНИМКИ)
Снимка: Халит Куртулмуш - Айтослу, Музей на хумора и сатирата

Пандемия по време на Карикатура или Карикатура по време на Пандемия

На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020 – традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва три изложби с над 280 творби – 45. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов.

Вернисажът ще започне в 18:00 часа в зала 5. Изложбите могат да бъдат разгледани до края на януари 2021. За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата ще е в Габрово.

Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-тата Национална изложба на карикатурата, но по-скоро е обратното. От Първоаприлски най-големият форум на ироничната графика мутира в Късноесенен, но за сметка на това напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран, се появи изненадващо за първи път на официална церемония по награждаване в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Съюзът на българските художници съвместно с домакина-музей в Габрово, напук на Ковида, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда. Шестчленно жури, съставено от водещи художници и специалисти оцени работата на повечето от активните българските карикатуристи, изпратили свои творби за форума. По традиция във вечерта на откриването, ще бъдат връчени и осем отличия, които са:голяма награда на СБХ, награда на секция „Карикатура“, награда на Столична община на името на Доню Донев, награда на Музея на хумора и сатирата, приз „Хриле и копита“, награда на клуб „Жарава“, Община Кубрат, награда на Български Червен кръст, диплом „Хонорис Меншън“.

В рамките на 45. Национална изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция „Карикатура“ на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути, Стоян Дуков и Фико Фиков, с 25 оригинални творби от колекцията на Музея.

Тази година Любомир Михайлов отбелязва своя 70-ти рожден ден с изложбата „7:0 за карикатурата“, която включва 50 карикатури.

Любомир Михайлов

Роден на 26 септември 1950 г. в Каварна. Завършва строително инженерство в София и сам се изгражда като художник. Има интереси най-вече в областта на карикатурата, илюстрацията, оформлението на книги, плаката и графичния дизайн.

Работил е като художник в издателство „Техника“, София; в редакциите на алманах „Апропо“, Габрово и в-к „Стършел“; бил е оформител и художник на списание ФЕП (Фантастика, Евристика, Прогностика); главен художник на детското списание „Дино и Дина“ и списание PC (Пост Скриптум). Автор е на филмови плакати към бившето „Киноразпространение“, Бояна. Нарисувал е стотици корици и илюстрации за почти всички издателства преди 1989 година. Няколко години е редовен сътрудник на списанията Nebelspalter, Eulenspigel и Index on Censorship. Днес рисува детски илюстрация и прави оформление на учебници за издателствата „Просвета“, „Булвест – 2000“, „Анубис“, „Ариадна“, „Абагар“ и други.

Любомир Михайлов е участвал в изложби на карикатурата, илюстрацията, плаката и графиката в България и чужбина. Има множество награди, някои от които цени като много престижни.

Показвал е самостоятелни карикатурни изложби в София, Варна, Габрово, Балчик и в Международния конгресен център в Давос – Швейцария.

Член е на СБХ от 1982 година, а в периода 2005-2015 и председател на секция “Карикатура“ при СБХ

Съвсем наскоро и карикатуристът Светлин Стефанов навърши 60 години. Публиката ще се наслади на 30 негови карикатури и 30 малки сатирични пластики в изложбата „30 + 30“.

Светлин Стефанов

Роден през 1960 в Трявна. Завършва дърворезба в родния си град, а по-късно и специалност „Изобразително изкуство“ в Учителския институт в Дупница.

Рисува карикатури от 1986 година и има над 800 публикации в 52 периодични издания в България, между които „Стършел“, „Антени“, „Стандарт“, „Спектър“, „Смях“ и други.

Участва в редица международни конкурси за карикатура в Канада, Бразилия, Италия, Германия, Иран, Сърбия, Румъния и България. От 1989 година е редовен участник на Международното биенале в Габрово.

Носител е на премия от конкурса за карикатура в Маростика, Италия; първа награда за карикатура на фестивала „Весели Балкани“, Габрово; втора награда и сребърен плакет от Крагуевац, Сърбия; трета награда от 27-та национална карикатурна изложба на СБХ; наградата на Омбудсмана на Република България от 42-то издание на националната карикатурна изложба и други. Правил е самостоятелни изложби в Сърбия, Румъния, две в Дома на хумора и сатирата и пет в родния си град.

От 2000 година е член е на СБХ, секция „Карикатура“. Има свое ателие за дърворезба и сатирична пластика в Трявна, където работи от 30 години.

На 24 октомври от 11:00 часа ще се проведе детското творческо и образователно ателие „В света на карикатурата“. Негов водещ ще бъде Любомир Михайлов – едно от големите имена в българската карикатура , който ще сподели с малките таланти богатия си опит.

Вижте още карикатури в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Отиде си голям български художник

Изкуство по време на война: Картини от Украйна, които ще ви поразят

Откриват изложба на Силвия Богоева, посветена на "Моби Дик" в Народен театър "Иван Вазов"

WE SEE UKRAINE - една изложба за горивото да продължиш (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...