"T.A.G." - изложба на Ивайло Христов в галерия "Аросита"

5979
"T.A.G." - изложба на Ивайло Христов в галерия "Аросита"
Снимка: Ивайло Христов, Галерия АРОСИТА

Откриване, при спазване на мерките за безопасност: 28 oктомври, 17:00 – 20:00 ч. на 28 октомври

Докосване и заминаване.

Астероид. Америка. Аросита.

Земни и небесни нови територии.

Touch-American-Ground е изложба за пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места – на Земята и в космоса.

За случващата се космическа мисия, която Ивайло артистично претворява и за неговото скорошно творческо пътуване до другата страна на планетата.

Изложбата представя артистичните му опити на американска територия, вплетени с научни изследвания за произхода на благородните елементи, неутронни звезди и гравитационни вълни, близки и далечни пространства, и случващото ни се бъдеще сега – всичко това, през погледа и в контраст с извънредната 2020-та година.

Докосване.

Ивайло Христов работи с многопластови връзки и търси интересни философски смисли в творбите си.

В настоящата изложба провокира с игра на думи, като заимства името от кулминационната фаза TAG (Touch-And-Go) на 7-годишната мисия на НАСА до астероида Bennu и прехвърля космическия си разказ към невъзможното в момента докосване в ситуация на световна пандемия.

Астероид и Америка.

Ивайло развива работите си в контекста на исторически събития и съвременни космически изследвания, специално свързани с мястото му на пребиваване – Санта Круз, Калифорния, през есента на 2019, като участник в резидентската програма на CEC ArtsLink, NY.

Там създава нова си серия рисунки и светещи обекти, и записва поредица от интервюта, посветени на темата за космоса, пътя на човека и новите научни постижения.

Земни и небесни територии.

Ивайло Христов е последователен в търсенията си и „обича да открива нови артистични предизвикателства“, както сам казва за работата си.

Стъпка по стъпка: През 2016 Ивайло печели наградата FutureFest Art Prize 2016: FutureWork в Лондон за един от своите светещи работни инструменти от серията Lighting Tools, с концепция за археология на бъдещето.

Същата работа изпраща на НАСА за #WeTheExpolorers в подготовка на настоящата мисия OSIRIS-REx до астероида Bennu, като включва още две знакови творби - един свой автопортрет с червено сияние, за който печели специалната наградата на СБХ от биенале на рисунката (2015 г.), и един светещ жив обект (растение Юка в RGB), показван на изложби във Варна и в Мексико.

"194 дни" - изложба на Стефан Иванов

Откриването на изложбата е от 16 - 19 часа, на 23 октомври в Plus 359 Gallery Проектът на Стефан Иванов за пространството на Водната к...

За да отбележи старта на мисията през 2018 г., създава своя проект LIGHTFLIGHT (UniCredit Studio) със серия светещи обекти, живопис и въглеродни космически рисунки, а след това прави и следващата важна стъпка с участието си в селекцията на ArtsLink 2019.

По време на своя творчески престой в САЩ и въз основа на работата си в университета Санта Круз и Open Lab, Digital Art Research Center, UCSC, открива кратка изложба „Searching for gold high and low“ – Open Studio. В нея прави препратка към златната треска в средата на 19 век (най-масовата миграция на хора в американската история до тогава) и космическата надпревара на технологичните центрове от Калифорния днес.

Като гостуващ художник презентира своята работа в Thimann Lecture Hall, към факултета за естествени науки на университета.

Една от творбите му от Калифорния е показана веднага след това на изложба в Ню Йорк, а други донася обратно със себе си.

В изложбата T.A.G. Ивайло ще ни разкаже за своите близки и далечни пътувания, за астероида и звездите. Ще видим негови нови серии рисунки, светещи обекти и живопис, както и видео, показано по време на пребиваването му в САЩ. Всичко това, подкрепено от серия текстове за пътя и бъдещето.

Националната галерия представя "Следи в материята"

Вернисаж на 27 октомври, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Къща му...

За автора

Ивайло Христов открива своята девета самостоятелна изложба.

В биографията си има 22 национални и международни награди, не само за изкуство, но и за реклама и дизайн, участвал е в над 70 различни изложби.

Завършил е Живопис в Националната художествена академия, а първата си изложба показва в Националната художествена галерия през 2006 г.

ivaylohristov.art

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт