За жертвите на политическо насилие: Проектът "Съседите" представя България на Венецианското биенале

1766
За жертвите на политическо насилие: Проектът "Съседите" представя България на Венецианското биенале
Снимка: БГНЕС

България ще представи проекта "Съседите" на Венецианското биенале тази година. Автори на проекта са Красимира Буцева, д-р Лилия Топузова и Джулиан Шехирян, а куратор е Васил Владимиров. Това бе обявено на пресконференция в зала "МаксиМ" на БТА днес.

Павилионът на България тази година ще бъде в експозиционното пространство зала "Тициан" (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията. Там е бил павилионът на България миналата година на Биеналето за архитектура, сега за изкуство, догодина – пак за архитектура.

Васил Владимиров, снимка: БГНЕС

Още: Австрийката с български корени Ив Тошайн представя самостоятелна изложба в Италия

Проектът "Съседите"

Кураторът Васил Владимиров припомни, че проектът "Съседите" е иницииран от художниците. Той разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие. "Съседите" е продукт на задълбочено изследване на историята на репресиите, изследващ паметта за политическото насилие, завещана ни от комунистическото минало", обяви кураторът. "Проектът е от огромно значение и стойност не само за тематиката, с която се занимава", допълни Владимиров.

В основата на тази инсталация са реконструирани домовете на репресирани. Проведени са интервюта с хора, които са били жертви на репресия. Това, което отличава "Съседите", е поканата зрителите да не са само пасивни наблюдатели, а да станат свидетели на преживяванията на онези, които са обявени за чужденци в собствената си държава, отбеляза кураторът. Той допълни, че проектът е по универсална тема, отговаряща на въпросите какво и как помним в контекста на травматични преживявания – как те говорят за тях и как ги помнят.

Инсталацията се състои от три стаи. Първата е всекидневна, в която се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Втората е за хора, които говорят с недомлъвки или не са готови да говорят. Там звуците са по-абстрактни. В третата стая – кухнята, всички мебели са боядисани в бяло, говор няма, абсолютно всичко е доведено да абстракция и звук. Тя е за хората, които не са имали възможност да говорят – починали или нямащи спомени. Не просто нещо, което виждаш, а преживяваш, обясни Васил Владимиров.

Снимка: БГНЕС

Инсталацията вече е представяна извън България – в Торонто и Принстън и приета е много радушно. Показвана е и в Софийската градска художествена галерия през 2022 година. Кураторът отбеляза, че проектът е надграден за биеналето. Пространството няма да бъде толкова разделено на три стаи, а ще бъде по-флуидно. Ще има и още интервюта. Всички ще бъдат преведени на английски език и ще бъдат озвучени от актьори, за да се запази автентичността на изказа, обясни той. Този проект е правен няколко пъти досега и е доста добре приет от критиката, каза още той.

Красимира Буцева сподели, че екипът работи по този проект от години. Чудили се как да представят темата, без да носи историческия контекст. "Темата на биеналето е с двойнствено значение. Самата дума чужденци какво може да означава. Тези хора са отритнати от обществото, разделени. Тези хора са били разделяни и отчуждени. Те са били изпращани в лагери. Дори и с настъпването на демокрацията, те продължават да са отчуждени, но по друг начин", обясни тя.

"Когато работим с архив, който умишлено е унищожен, когато ние сме пред мълчанието, тогава ние трябва да имаме и други средства мълчанието от болката да бъде изразена. И това е едно от тези средства", каза Лилия Топузова. Джулиан Шехирян допълни, че целта била да се създаде пространство, в което човек може да влиза и да преживее архива чрез предмети и чрез сетивата.

Още: Критики срещу министър Минеков заради българския проект за Венецианското биенале

Снимка: БГНЕС

Още за пресконференцията

В събитието участие взеха Амелия Гешева – зам.-министър от Министерството на културата, д-р Надежда Джакова – комисар и завеждащ филиал към Националната галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, проф. д-р Венелин Шурелов – председател на журито и кураторът на спечелилия проект - Васил Владимиров. Модератор на пресконференцията бе Евгения Атанасова, журналист и продуцент в БНТ. Те обявиха, че в конкурса за националното участие във Венецианското биенале за изкуство 2024 са взели участие 17 проекта, разгледани от 7-членно жури.

Амелия Гешева отбеляза, че България участва за единадесети път във Венецианското биенале и за трети пореден път. "Това е една устойчива политика, започнала през 2019 година", каза тя. Гешева анонсира, че стартира и подготовката за следващото издание на архитектурното биенале във Венеция догодина, в което България също ще участва. 

Д-р Надежда Джакова припомни, че Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за изкуство. Тя допълни, че част от политиката на биеналето е опазване на околната среда. Тя отбеляза още, че от 20 април до 24 ноември 2024 година, като ще има предварително откриване на 17, 18 и 19 април. 

Проф. Шуралов призна, че изборът на спечелилия проект тази година бил сложен процес. "Качеството и нивото на всички кандидати беше изключително високо. В един подобен процес принципът на сравнението между отделните проекти води до номинирането на един от тях като по-впечатляващ", каза той и допълни, че е създаден стриктен протокол, който по много демократичен начин с двукратни гласувания изключва манипулиране на избора, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт