12 непълнолетни от Асеновград осъдени заради противообществени прояви

1802
12 непълнолетни от Асеновград осъдени заради противообществени прояви

За 12-те месеца на миналата година са образувани 67 възпитателни дела срещу 98 деца от Асеновград. От тях 10 са прекратени, а разгледаните са 57. Точно 12 деца са осъдени на мярка „Пробация“.

Седем от тях са продължили образованието си, след като са били консултирани от служители на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в града. Две деца са обхванати в обучения и програми за квалификация.

След извършено проучване е констатирано, че на територията на общината няма малолетни и непълнолетни, извършили противообществени прояви или насилие, мотивирани от расова, верска и етническа омраза, или вследствие на споделяне на екстремистки идеи и членство в радикални групи и организации. Разграничени по вид, престъплнията на ненавършилите 18-годишна възраст асеновградчани изглеждат така: бягство от дома – 7 броя; кражба – 24 броя; шофиране на моторно превозно средство без свидетелство за правоуправление – 11 броя; други административни нарушения – 15 броя.

С възпитателна мярка „Предупреждение“ за извършените деяния, от страна на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, са се разминали 11 от децата. 44 от проявилите се лица са поставени под възпитателен надзор на обществен възпитател. А срещу 15 са разгледани повече от едно дела. В отдел „Закрила на детето“ в Асеновград са получени и два сигнала за деца, живеещи на семейни начала с малолетни или непълнолетни лица. Преписките са изпратени в Районната прокуратура в града за образуване на досъдебни производства.

Мият само централните улици в Асенoвград

Паркирани автомобили възпрепятстват осъществяването на миенето на по-малките улици в Асенoвград, съобщиха за Actualno.com от пресцентър...

С всички проявили се непълнолетни са водени разговори за тяхната професионална квалификация и са насочвани към Дирекция „Бюро по труда“. През 2016 г. Местната комисия за борба срещу притивообщетвените прояви е провела информационна кампания в 50 класа от различни училища в общината. През месец декември на миналата година стартира и инициатива за намаляване риска от преждевременно отпадане от училище и повишаване информираността, относно ползата от образование. Кампанията тече под мотото „Заедно в час“. В нея се включиха всички училища на територията на община Асенoвград, като са обхванати общо 5 000 ученици.

Основна трудност, с която се сблъскват специалистите при работата си с родители на деца, извършили противообществени прояви, е фактът, че някои от възрастните не могат да говорят български език. Част от тях не са завършили дори основно образование и са с много нисък културен и интелектуален потекциал. За преодоляване на тези трудности се прибягва до осъществяването на по-чести родителски срещи. При контактуването с родителите се набляга на нуждата да се гледат новини и предавания на български език и в семейството да се говори на такъв.

Проблем възниква и при разглеждането на възпитателните дела. Статистиката сочи, че родителите не си правят адресна регистрация и трудно могат да бъдат открити. И още – негативен фактор е и нежеланието им да осъзнаят проблема на децата си, поради което дават лош пример на поведение. Н

ай-висок резултат от възпитателните мерки през 2016 г. е постигнат чрез изпълнение на мерките: „Полагане на обществено полезен труд“ и „Участие в програми и проекти за преодоляване на отклоненията в поведението“, показват данните. А най-резултатната мярка, по отношение на възрастните, е налагането на глоба. През миналата година Местната комисия в Асеновград е приела Решение за санкциониране на осем родители. Причините, които водят до извършване на противообществени прояви и престъпления от малолетни и непълнолетни в общината, са разнородни. Като такива се посочват младежко увлечение и лекомислие, влияние на приятелското обкръжение, непосещаване на учебни занятия, нездрава и криминогенна семейна среда, проблеми, свързани с безработицата и ниския жизнен стандарт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com