Читалището в Асеновград се нуждае от 5 000 000 лв. за цялостен ремонт

8542
Читалището в Асеновград се нуждае от 5 000 000 лв. за цялостен ремонт
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Около 5 000 000 лева са необходими да бъде цялостно ремонтирано Народно читалище "Родолюбие" в Асеновград, заяви пред Actualno.com секретарят на културното средище - Дафинка Комитова. Сградата се нуждае от смяна на дограма, основен ремонт на тоалетната, реновиране на сцената и съблекалните и други, обясни председателят Мариана Дафчева. Тя пое ръководния пост в асеновградското читалище преди малко повече от година.

"В рамките на този период ние направихме освежаване на голямото фоайе. На втория етаж възстановихме малката залата, на която й поставихме нови стъкла, тъй като с годините се бяха изпочупило", посочи Дафчева. Сега възобновеното помещение може да се ползва за провеждане на камерни мероприятия с по-малко публика. Идеята е скоро залата да се превърне в малка постоянна галерия. А междувременно, на 16.04.19 г. (вторник) от 18 ч. там ще се състои голяма градска иконна изложба по повод Великден. Целта е да се покажат таланта и способностите на асеновградски иконописци. Изложбата ще е под надслов "Асеновград - малкият Йерусалим".

Мариан Бачев: „В залата на асеновградското читалище е кучешки студ.“

„15 минути до началото на мюзикъла "Лелята на Чарли" в Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград. Публиката е нетърпе...

Друго, което е подобрено за последната година в читалището, е състоянието на камерната зала, като бяха изцяло измазани и боядисани стените и тавана й. Поправена бе и инсталацията за газовото отопление. "Това успяхме да направим с малкото средства, с които разполага читалищния бюджет, като част от извършените ремонти са благодарение и на дарения", уточни Мариана Дафчева. Приблизително годишният бюджет на читалище "Родолюбие" в Асеновград за 2018 г. бе в размер на около 83 000 лева, които се отпускат като държавна субсидия директно от Министерството на културата. Допълнителни приходи влизат и от наеми, такси и други услуги, предлагани от културната институция. Събраните собствени средства за миналата година ще бъдат официално оповестени, когато отчетът на читалищното ръководство бъде публикуван.

Други постъпления през 2018 г. по сметката на средището на културата има и от община Асеновград, които са в размер на 1 000 лева. Планирано през 2019 г. от ръководството на "Родолюбие" е закупуване на допълнителни столове за камерна зала. Ще бъде купен и един климатик за канцелария, тъй като към момента там отоплението е с калорифер. "В случай, че през настоящата година получим нови дарения предвиждаме да се вземе мултимедия, защото младежите ползват презентации и целта ни е да привличаме повече млади да посещават читалището и да участват в дейностите му. Също така обмисляме да обновим стаята, която се води библиотека, и да закупим допълнително книги", сподели плановете си за развитие ръководството.

Председателят на читалището подчерта, че средствата, които влизат като приходи, се разпределят основно за ремонти, ток, хонорари, за различни мероприятия - изнесени рисувания на възпитаниците на различните школи, провеждане на събития по повод празници, като Цветница, за закупуване на материали и платове (тъй като танцовите състави сами си шият сценичните тоалети), както и за други типично читалищни дейности. Средства се отделят и за наем, който ръководството на читалище "Родолюбие" плаща на община Асеновград. Той е в размер на малко над 100 лева месечно, или приблизително 1 400 лева за година. Относно цялостния ремонт на сградата, Дафчева съобщи, че са планирали поставянето на химическа тоалетна при съблекалните, тъй като там няма тръби и съответно - възможност за изграждане на санитарен възел зад сцената.

Два от гостуващите театри, обаче, са отказали. Това, както и фактът, че химическа тоалетна няма да се ползва ежедневно, закупуването и поддържането й е скъпо, е разубедило читалищното настоятелство да предприеме тази мярка. Единствената тоалетна в читалище "Родолюбие" сега е на първия етаж, в близост до входа. На някои от санитарните помещения тръбите са запушени, поради което част от тоалетните не се ползват. По думите на председателя и секретаря на културната институция, ситуацията със запушените тръби се е влошила, след изпълнението на проекта по Водния цикъл в Асеновград.

7000 лв. за ток и отопление и 5000 лв. за театър е похарчило читалището в Асеновград

Малко над 120 470 лева приходи е натрупало асеновградското Народно читалище „Родолюбие“ за 2017 г., предаде кореспондентът ...

На този етап тоалетната се нуждае от изкъртване на плочки до боядисване и смяна на дограма. На сцената, която някога е била въртяща се и на две нива, като в първото е влизал цял оркестър, и съблекалните също трябва да се направи огромен цялостен ремонт. "Но за да се превърне читалището в това, което искаме, трябват 5 000 000 лева", казаха в заключение ръководителите на културното средище в Асеновград. Читалище "Родолюбие" е разположено на 4 000 квадратни метра площ, а зрителната зала побира над 600 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com