Освободиха временно от наем наематели на общински обекти в Асеновград

2733
Освободиха временно от наем наематели на общински обекти в Асеновград
Снимка: Atualno.com/Атанаска Маркова

Физически и юридически лица от Асеновград, които ползват общински терени и за времето на извънредното положение не упражняват дейността си, бяха освободени от заплащане на наем за времето на извънредното положение. Това предложение бе прието единодушно с 30 гласа "за" на редовното заседание на Общинския съвет в града. "Предложението е във връзка с усложняващата се противоепидемична обстановка", уточняват от местната администрация.

Предприетата мярка е във връзка с въведеното извънредно положение, поради което голяма част от търговските обекти, козметичните и фризьорски салони и други, извършващи различни видове услуги, затвориха врати, а ресторанти и заведения за бързо обслужване с доставки до адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, продължиха да работят частично.

Малина Едрева: ГЕРБ ще работи за по-ниски заплатите от бордове на общински съветници в София

ГЕРБ работи за намаляване на заплатите на 31 общински съветници, които те вземат като участващи в надзорни и управителни съвети на общи...

От докладната, депозирана в Общинския съвет, стана ясно, че често в деловодството на община Асеновград постъпват заявления и молби от граждани, наематели на общински обекти и директори на училища, с което искат да бъдат освободени от заплащане на наем или същият да бъде в намален размер. Най-засегнати от наложените мерки се оказват наемателите на ученическите столове, бюфети и павилиони, спортните обекти, пенсионерските клубове, читалищата и заведенията за обществено хранене.

Броят на такъв вид договори е 46 към момента. Общата сума, която би трябвало общината да получи от месечен наем за посочените дейности, е в размер на над 2 500 лева. Така, взетото решение на Общински съвет – Асеновград освободи от заплащане на наем заведенията за обществено хранене, преустановили изцяло дейност, ученическите столове, бюфети и павилиони по училища, спортни обекти, пенсионерски клубове и читалища. Приетото предложение влиза в сила от 13.03.20 г. и ще е валидно до отмяна на ограничителните мерки. Всяко физическо или юридическо лице, което иска да бъде временно освободено от наем, следва да подаде заявление и декларация по образец, с които да декларира, че не се осъществява дейност поради наложените ограничителни мерки. Условие е наемателите да нямат непогасени задължения за наем за времето преди 13.03.20 г.

Облекчението за наемателите на заведения за обществено хранене, които са ограничили своята дейност до извършване на доставки до адрес и продажба по заявка, ще бъде 50% намаление на месечния наем. На физическите и юридическите лица, платили задълженията си в срока на извънредното положение, размерът на наема ще бъдат приспаднат от следващите дължими суми, които ще започнат да се начисляват след отпадане на въведената забрана. От опозиционната партия в местния парламент опонираха, като посочиха, че мярката е закъсняла. В отговор кметът на Асеновград доктор Христо Грудев посочи, че се е изчаквало до последния момент, тъй като е имало се е очаквало да се вземе подобно решение на национално ниво.Дя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com