Три поредни вечери с изложби в Асеновград

2196
Три поредни вечери с изложби в Асеновград
Снимка: Община Асеновград

Освен провеждането на Европейска нощ на музеите в Асеновград, Историческият музей в града предствя и три интересни изложби: "Тримата големи"; "Романтика от кутията за спомени"; "Виното - здраве за духа и тялото".

Ето и подробно описание на събитията:

Зам.-кмет на Асеновград участва в открит урок с ученици в съда

Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров бе сред официалните гости на открит урок с ученици в Районния съд в ...

1. Изложба "Тримата Големи". Тя ще бъде открита на 11.05.22 г. (сряда) от 18:00 ч. в Старинно училище „Свети Георги”. Куратори: Мина Христемова и Вихра Григорова. През настоящата 2022 г. отбелязваме годишнините от рождението на трима големи художници – Георги Ковачев (1902 г. - 1992 г.), Иван Кирков (1932 г. - 2010 г.) и Коста Форев (1942 г. - 1993 г.). Творци с различна житейска и творческа съдба, с различно амплоа, с различно светоусещане, но с едно общо родно място – Асеновград. Организираната от Историческия музей по този повод изложба „Тримата Големи” дава възможност на ценителите на изкуството отново да се докоснат до артистичния им свят. Целта е да се направи един различен „прочит” на този свят, като бъдат представени, както известни и обичани картини, така и слабо или съвсем непознати творби. Всичко това ще стане факт със съдействието на Никола Кирков, семейство Фореви и Регионален исторически музей – Кърджали. В изложбата са включени ранни творби на Иван Кирков и неговият проект за войнишки паметник в града, както и малко известни картини и проекти за стенописи и линогравюри на Коста Форев. За осъществяване на идеята от решаващо значение бе и съдействието на НЧ „Родолюбие” и община Асеновград. Изложбата „Тримата Големи” ще бъде представена от изкуствоведа Вихра Григорова в залите на Старинно училище „Свети Георги” и ще може да бъде разгледана до 31.08.22 г.

2. Гостуваща изложба "Романтика от кутията за спомени" от Регионален етнографски музей - Пловдив. Откриването ще се състои на 12.05.22 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в централната сграда на Исторически музей - Асеновград. Куратори: Росица Бикова, Лора Христозова и доктор Биляна Попова. В изложбата са представени редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан и други. Това са ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, ръкавиците, камъкът и други. В първите години след Освобождението в средите на пловдивския елит навлизат две почти непознати форми на съвместни обществено организирани забави и увеселения: балът и танцувалната вечеринка. Елитът на града се събира на балове и вечеринки, които се превръщат в истински парад на елегантност и мода. Танците започват късно вечерта и траят чак до зори. Първите балове започват да се устройват с успех от руските военни представители в Пловдив, които се ползвали с широка „обществена ангажираност”. Почти едновременно с бала, в Пловдив се разпространява и танцувалната вечеринка. Ако балът е типична забава за елита, то вечеринката добива популярност сред широките маси. Материалното изражение на сватбата са даровете. Те се правят от първия миг, в който се разбере, че годежът и сватбата ще се случат. Всяка от многобройните срещи между бъдещите роднини се съпровожда с някакви дарове. В стария Пловдив сватбите били шумни, пищни и бляскави, като понякога продължавали по цяла седмица. Обстановката на приповдигнатост, веселие, демонстративност и зрелищност идва да покаже, че това е най-чаканият миг в живота на човека и е важно всичко да се изпълни по най-скъпия начин. Схващането, че човек веднъж се жени, дава простор за обмислени, но щедри харчове.

3. Изложба „Виното – здраве за духа и тялото“. Откриването на изложбата е на 13.05.22 г. (петък) от 18:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград. Куратори: Николета Костадинова и Надя Янкова. Виното е старо като света, но никога не е преставало да бъде интересно и модерно. За християните виното е универсална житейска метафора. В Стария завет то е знак за връзката между човека и Бога, а в Евангелието символизира кръвта на Спасителя, пролята за опрощаване на човешките грехове. Виното е част от най-специалното тайнство в литургията – причастието, като е знак на неговата божествена същност. И не на последно място, виното е здравословно, което го прави популярно не само, като „вълшебна” напитка, поддържаща духа, но - и тялото. Лозаро-винарството е един от най-старите поминъци на населението в Асеновград. Затова засвидетелстват археологически находки от този регион. Доказателство в тази насока са и старите квартали на града, които носят имена, свързани с производството на вино. Любовта и трудолюбието на местните хора са допринесли за развитието на лозаро-винарството. Климатичните условия и богатата почва са друг важен фактор за лозарството и винопроизводството. Тук всеки местен жител е наблюдавал от малък как се приготвя това вълшебно питие. Отвъд бита и поминъка виното присъства в митологията, религията, изкуството и литературата. То е не само природен, но и интелектуален продукт. Изложбата представя в детайли винопроизводството от древността до наши дни. Чрез експонати от фонда на отдел „Етнография“, уредниците са се опитали да покажат винопроизводството в различни етапи – от инструментите за обработка на лозята, грижата за лозовите насаждения, приборите и съдовете, в които се е сътворявала „божествената напитка“, до нейната консумация. Завършек на изложбата е битов кът, в който има експонирани бурета със над 70–годишна история. Всичко това е придружено от снимков материал и информация, която се състои от разказ за видни винопроизводители и интересни подробности за „столицата на виното“ – Станимака (днешен Асеновград).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com