Връчиха титлата "Почетен гражданин" на Асеновград

7858
Връчиха титлата "Почетен гражданин" на Асеновград

„Госпожо, Вие ни направихте това, което сме!“ С тези думи десетки малки и вече пораснали момичета се преклониха пред удостоената със званието „Почетен гражданин“ на Асенoвград Виолета Стамболийска.

Много сълзи от радост и гордост проляха асеновградчанки, възпитаници на създателката на художествената гимнастика в града. С почетното звание тя бе удостоена от кмета доктор Емил Караиванов днес на официална церемония на Празника на Асеновград.

Виолета Стамболийска посвети наградата на своите учители и на всички онези, „които работят с душа и сърце, за да създават личности“. Тя се върна назад в миналото на Асеновград. „Днес се намираме в криптата на църквата „Света Богородица-Петричка – част от непробиваемата Асенова крепост – символ на българщината. Преди много години един турски владетел се опитал да я завладее, но не успял. После наредил да я заплят, но се намерили хора, които я загасили. Това е нашият град и нашата история. Тя трябва да се преподава на нашите деца. И независимо, че от доста време не съм в образователната система, аз никога няма да спра да бъда учител“, каза с насълзени от щастие очи и с треперещ глас Стамболийска.

Бачковският манастир спечели спора срещу Община Асенoвград за улицата с търговците

Собствеността върху подстъпа, водещ към Бачковския манатир е изцяло на Светата обител. Храмът спечели окончателно спора срещу Община Ас...

Както Actualno.com Ви информира преди дни, посмъртно със званието „Почетен гражданин“ на Асенoвград бе удостоен и създателят на песента „Една българска роза“ - маестро Димитър Вълчев. „Колко щастлив и горд би бил той, ако беше жив. Роден в Асеновград и посветил живота си на музиката. Запазил спомена за щастливите си детски години в този вековен и красив град, оставил в душата му вяра и оптимизъм“, се посочва в благодарствено писмо от сестрата на маестро Димитър Вълчев – професор Лили Вълчева.

За първи път извън церемонията, почетен плакет „Асеновград“ бе връчен от кмета доктор Емил Караиванов на други двама асеновградчани Шенол и Селма Мурад - родителите на 16-годишния Синан, който загуби битката срещу рака. Те бяха удостоени с наградата за благородството и хуманния жест, който направиха, като дариха на друг нуждаещ се събраните в благотворителна кампания за лечението на Синан срества.

„Асенoвград се обедини в благородната кауза, за да помогне на момчето. За съжаление, времето не стигна и лошата новина изпревари доброто. Родителите на Синан показаха на всички ни какво е силата на духа да правиш добрини, когато страдаш по най-голямата си загуба.“, каза в заключение развълнуван кметът.

Празникът на Асенoвград продължава тази вечер на площад „Академик Николай Хайтов”. От 18:30 ч. ще започне празничен концерт на фолклорната певица Ива Давидова, танцова формация и тъпанно шоу. Програмата ще продължи с изненада от ДФ „Косара”. „БТР“ ще забият на сцената в центъра в града точно в 20:30 ч. В 21:45 ч. асеновградчани и гости ще се насладят на завладяващо лазерно шоу и празнични илюминации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com