1/3 от защитените територии в света са останали само на хартия

3629
1/3 от защитените територии в света са останали само на хартия
Снимка: Getty Images / Guliver

Една трета от световните защитени територии са били унищожени от човешката дейност и вече не са подходящи за целта, показва ново проучване.

6 милиона квадратни километра от паркове, гори и защитени територии са под силен човешки натиск от миньорски дейности, изсичане на горите и земеделие.

И бедните, и богатите страни са бързи в очертаването на защитените територии, но се провалят в последвалото финансиране и изпълнение по проектите. Ето защо биологичното разнообразие е в такъв катастрофален упадък, твърдят авторите на изследването.

Глобалните усилия да се грижим за нашето природно наследство чрез създаването на защитени зони е огромен успех за запазването на природата.

От създаването на Конвенцията за биологично разнообразие, която е ратифицирана през 1992 г. се е увеличил двойно размерът на защитените територии до 15% от земната площ и 8% от океанската.

Но изследователите казват, че много от тези защитени територия са само „хартиени паркове”, където действия като строене на пътища, прокарване на електромрежа и дори строежа на градове продължават без наказания.

„Това, което ние показваме е, че 6 милиона квадратни километра имат степента на човешка намеса, която е вредяща на видовете, които се опитваме да защитим”, заявява водещият автор на изследването проф. Джеймс Уотсън от Университета Куинсланд и част от Обществото за запазване на дивата природа.

„Това не е пасивно, това е вредно и малко шокиращо”, споделя Уотсън, предаде БГНЕС.

„Плашещо е, че това е модел, който се намира навсякъде. Няма страна, в която да липсва. Всички държави позволяват тежки индустрии да се развиват в техните защитени зони, включително и много богати нации”, допълва той.

И казва „това е може би най-тъжната част от нашето проучване, че нации като Австралия и САЩ, които имат ресурсите и невероятна природа да опазят, не са се погрижили за сигурността на тези защитени територии.”

„В много защитени зони в Австралия имаме миньорски дейности има и голямо земеделско влияние, както и се забелязва дърводобив на места, които би трябвало да са защитени.”

Изследователите са използвали глобалната карта за „човешкия натиск” за да анализират активността в почти 50 000 защитени местности. Тези карти с висока резолюция показват не само земеделие, миньорство и дърводобив, но и строене на пътища, прокарване на далекопроводи и нощни светлини – всички елементи, които оказват натиск на животинските видове.

В почти 33% от защитените територии се забелязва нарастващ човешки натиск особено в силно населените райони като Европа, Азия и Африка.

Само 10% от проучените територии са напълно свободни от човешка намеса и те са в северните страни Русия и Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com