30% от територията на Ирак остава под контрола на ИД

7783
30% от територията на Ирак остава под контрола на ИД

Една трета от територията на Ирак остава под контрола на терористична група "Ислямска държава", въпреки работата на силите за сигурност на страната, доброволците и на международната коалиция. Това съобщи днес специалният представител на генералния секретар на ООН за Ирак, Ян Кубиш, предаде БГНЕС.

"Една година след падането на Мосул, една трета от Ирак остава под контрола или управлението на ИД," каза той, говорейки по тримесечния доклад на Съвета за сигурност на световната организация. Според него през отчетния период офанзивите на иракските сили за сигурност с подкрепата на въоръжените сили на народа, сунитските доброволчески групи и международната коалиция, водена от САЩ, не са успели да променят съществено ситуацията.

"През март, е бил освободен Тикрит, но през май в ръцете на групировката падна Рамади",заяви той. Според него в момента правителствените сили водят мащабна военна операция в провинция Анбар, опитвайки се да си възвърнат контрола над територията.

Според Кубиш в последните три месеца, в резултат на военните действия и терористични атаки в Ирак са загинали най-малко 1200 души, а повече от две хиляди са ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия