5 години ще са нужни за възстановяването на Палмира

3250
5 години ще са нужни за възстановяването на Палмира

За възстановяването на Палмира от щетите, нанесени от терористичната организация "Ислямска държава", ще са нужни 5 години. Това заяви пред AFP шефът на античните музеи в Сирия Маамун Абдулкарим.

Ние имаме необходимия квалифициран персонал, познанието и научните изследвания. С одобрението на ЮНЕСКО можем да започнем работата в срок от една година, добави Абдулкарим. Според него 80% от руините са в добра форма.

Сирийските военни свалиха флага на ИД от древния замък на Палмира

Войниците на сирийската армия, които в събота възобновиха офанзивата си срещу терористите окупирали по-рано град Палмира, свалиха знаме...

Припомняме, че през миналата седмица сирийските сили, подкрепени от руски части, отвоюваха Палмира, включително античния град и жилищния район.

"Моите колеги експерти пристигат днес в Палмира. Помолих ги да се направи оценка на камъните и на старата част на града. Те ще снимат щетите и ще документират всичко, след което възстановяването може да започне", каза Абдулкарим.

"Ислямска държава" превзе Палмира през май миналата година, което предизвика глобална загриженост за опазването на древния комплекс, припомня БНР.

Джихадистите са използвали античния театър като място за публични екзекуции. Те убиха и 82-годишния главен специалист по антиките на Палмира Халед ал-Асад. Унищожиха и светилището "Баал Шамин". През септември те разрушиха 2000-годишния храм "Бел", съкровище на класическата архитектура, а месец по-късно взривиха Триумфалната арка, датираща от около 200 г. преди Христа. Унищожени са и дузина от най-добре запазените кули гробници.

Абдулкарим разказва, че тайните усилия на неговия отдел са попречили целия град да бъде разрушен.

Сирийската армия пое контрола върху крепостта в Палмира

Сирийската армия пое контрола върху крепостта в историческия град Палмира, който от близо година беше в ръцете на групировката &bdquo...

"Ние работихме с 45 до 50 души в рамките на града, за да се убеди "Ислямска държава" чрез обществен натиск да не унищожава всичко", разказва специалистът. Според него джихадистите се отказали да разрушат всичко, когато видели, че може да има народно въстание срещу тях заради това.

Абдулкарим заяви пред AFP и BBC, че ЮНЕСКО ще проведе специално заседание тази седмица по ситуацията в Палмира. "Ние се нуждаем от ратификация и валидиране на щетите от страна на ЮНЕСКО. На 1 април се свиква в Париж голяма среща под патронажа на г-жа Ирина Бокова, генералния директор на ЮНЕСКО. Там ще се обсъди коя е най-добрата стратегия, за да се върне живота на Палмира", каза той.

Руското министерство на отбраната в най-скоро време ще изпрати сапьори и работи за разминирането на Палмира, съобщи пред журналисти в Москва началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, цитиран от ТАСС. Той заяви, че по решение на президента Владимир Путин с разминирането ще се заемат руски специалисти от Международния противоминен център.

Според Герасимов освобождаването на Палмира има стратегическо значение за борбата с тероризма в Сирия. Шефът на Генщаба добави, че руската операция в Сирия позволи коренно да се преобърне ситуацията с разрастването на международния терористичен тумор.

"Разрушени са базите на терористите, унищожени са складовете им с оръжие и боеприпаси, блокирани са доставките на контрабанден петрол, от които терористите се финансираха", каза Герасимов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com