AFP: Правителство в сянка е ръководило тайно Австралия

2792
AFP: Правителство в сянка е ръководило тайно Австралия
Снимка: istock

Разкритията, че бившият министър-председател на Австралия тайно се е назначил на няколко министерски поста по време на пандемията, предизвикаха политическа буря в страната, а неговият наследник обеща бързо разследване, съобщи AFP.

Премиерът Антъни Албанезе обвини Скот Морисън в "секретна дейност", след като стана ясно, че бившият лидер се е превърнал в министър на здравеопазването, финансите и ресурсите, наред с други постове, без да информира колегите си, парламента или избирателите. Описвайки действията на Морисън като "необичайни и безпрецедентни", Албанезе заяви, че е потърсил правен съвет.

Moderna строи завод за ваксини в Мелбърн

Производителят на ваксини за Covid-19 Moderna обяви, че ще открие завод за производство на mRNA ваксини в австралийския град Мелбърн - ...

"Това е нещо като секретна дейност, която бихме охулили, ако беше в недемократична държава", каза Албанезе. "Скот Морисън е управлявал правителство в сянка".

В някои случаи Морисън е направил себе си коминистър, без да уведоми членовете на кабинета, които вече е назначил на тези постове.

Скандалът хвърли светлина върху непрозрачния характер на вземането на решения в австралийското правителство и повдигна въпроса за необходимостта от по-строги демократични гаранции.

Все още не е ясно колко длъжности е заемал Морисън, но местните медии съобщиха, че той е поел ресора "ресурси" и е използвал властта си, за да прекрати значителен газов проект край бреговете на Сидни.

Австралия изпрати първите четири бронетранспортьора на Украйна

Австралия изпрати четири бронетранспортьора M113AS4 на украинските въоръжени сили, съобщи министърът на отбраната на страната Ричард Ма...

Консервативната коалиция на Морисън изгуби властта на изборите през май, слагайки край на почти десетилетното дясноцентристко управление в страната.

В Австралия избраните политици се определят от министър-председателя, преди да положат клетва на официална церемония, която обикновено се излъчва публично.

Експертът по конституционно право Ан Туомей определи твърденията като "странни" и заяви, че те повдигат възможни правни предизвикателства към някои от решенията на предишното правителство.

"Тайната, свързана с това, е просто странна. Искам да кажа, че просто се чудиш какво не е наред с тези хора, щом трябва да правят всичко тайно", каза тя. "Това е просто крайно неуместно. Живеем в демократична държава, което изисква прозрачност." 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com