Атаките срещу тайвански уебсайтове не са дело на Пекин, а на китайски активисти

1306
Атаките срещу тайвански уебсайтове не са дело на Пекин, а на китайски активисти
Снимка: iStock/Guliver

Дигиталните атаки срещу тайвански правителствени уебсайтове преди пристигането на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе вероятно са били извършени от китайски хакери-активисти, а не от китайското правителство. Това заяви изследователска организация за киберсигурност, цитирана от Ройтерс.

Уебсайтът на президентската канцелария на Тайван е бил обект на разпределена атака за отказ на услуга (DDoS) и в един момент е бил нефункциониращ, се казва в изявление на канцеларията.

Китай заплаши да нанесе удари по военни обекти на Тайван

Китай може да наруши примирието с Тайван и да нанесе удари по военни съоръжения на острова, както и да изпрати военни самолети и кораби...

Достъпът до уебсайта беше възстановен в рамките на около 20 минути след атаката, се казва в изявлението. Тайванските правителствени агенции следят ситуацията в условията на "информационна война", добави по-късно говорителят. Уебсайтът на правителствен портал и уебсайтът на тайванското външно министерство също бяха временно изключени от мрежата, предаде БГНЕС.

В изявление на външното министерство се казва, че двата уебсайта са били засегнати от до 8,5 милиона заявки за трафик в минута от "голям брой IP адреси от Китай, Русия и други места". Атаките продължават, се допълва в изявлението.

DDoS атаките се осъществяват чрез насочване на голям обем интернет трафик към целеви сървъри в сравнително несложен опит на т.нар. хактивисти да ги изключат от мрежата.

"Това са некоординирани, случайни, лишени от морал атаки срещу уебсайтове, които китайските хактивисти използват, за да предадат посланието си", заяви Йоханес Улрих, декан на изследователския отдел в Технологичния институт SANS, организация за обучение и изследвания в областта на киберсигурността.

Тайпе: Съобщенията за китайски изтребители в Тайванския проток са неверни

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че съобщенията на китайските държавни медии за китайски изтребители Су-35, които пресичат ...

"Обикновено това продължава няколко дни, но те често губят интерес в рамките на една седмица. Много от атаките са мотивирани от това, което се пише в китайската преса", допълва Улрих.

Разрушителният дигитален блиц идва от стотици хиляди IP адреси, свързани с устройства, регистрирани в китайското търговско интернет пространство, каза Улрих.

Той добави, че подобна кохорта от китайски IP адреси е сканирала интернет за уязвимости на ниско ниво, които са лесно използваеми, от петък насам, и не съответства на обичайната дейност, извършвана от китайските правителствени хакери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com