Багдад отпусна 3 млрд. долара на южните провинции

920
Багдад отпусна 3 млрд. долара на южните провинции
Снимка: Getty Images/Guliver

Иракският премиер Хайдар ал Абади нареди да се отпуснат около 3 милиарда долара за нуждите на южната провинция Басра. Той беше подтикнат да направи това след протестите, обхванали южните части на страната.

Средствата ще отидат за създаване на опреснителни системи в региона, а също така за решаването на проблемите с прекъсването на тока. Финансирането ще бъде използвано и за осигуряване на медицинско обслужване, строителството на училища и жилища. Освен това с правителствен указ се увеличават и квотите за вода за южните провинции.

Иран спира временно доставките на ток и вода за Ирак, Пакистан и Афганистан

Като причина властите в Техеран посочват енергийната и водна криза, обхванала ислямската република. Според експерти от региона решение...

Протестите в Южен Ирак продължават вече шест дни. Те са предизвикани от проблемите с водоснабдяването и липсата на ток по време на горещините. Мирните демонстрации, започнали в Басра, обхванаха практически целия юг – Кербала, Наджаф, Майсан и др.

Вътрешното министерство обяви, че въвежда комендантски час в Басра, Кербала и Наджаф. Правоохранителните органи са приведени в готовност. Изпратени са допълнителни сили, които да охраняват правителствените сгради и обекти от протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com