Битката за наследник на върховния водач в Иран отново е на дневен ред, има и идея за референдум

2136
Битката за наследник на върховния водач в Иран отново е на дневен ред, има и идея за референдум
Снимка: Getty Images

Темата за наследник на върховния ирански лидер Али Хаменей силно влияе върху начина, по който политическата система и системата за сигурност реагират на мащабните протести в страната. Това гласи основният извод от днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Съобщава се, че Мохтаба Хаменей - синът на върховния водач и потенциален наследник - е провел няколко лични срещи през последните дни, вероятно за да затвърди влиянието си в рамките на режима. Той се е срещнал с политическия си съюзник Хосейн Таеб, за да обсъдят завръщането на Таеб в апарата за сигурност, след като Али Хаменей го отстрани от поста началник на разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) през юни. Това отстраняване може да е влошило влиянието на Мохтаба в сферата на сигурността.

По високите етажи на иранския режим заговориха за "либерализъм"

Все повече официални лица, близки до върховния водач Али Хаменей, изразяват готовност за политическа реформа, която да успокои протести...

Твърди се, че той се е срещнал още с Фатемех Рафсанджани - дъщерята на бившия президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани. Според някои ирански издания Мохтаба Хаменей се е оплакал от политическата си маргинализация по време на срещата. Тези съобщения съвпадат със слухове в социалните мрежи, според които Али Хаменей е отхвърлил Мохтаба като потенциален наследник. Това обаче не може да бъде потвърдено от независим източник.

Спекулациите и изтичанията на информация обаче подчертават степента, до която дискусията за наследяването на върховния лидер и свързаните с нея политически маневри продължават да са широко разпространени в някои кръгове на режима. Борбата за определяне на това кой ще замени Али Хаменей може да подхранва и вътрешните разногласия относно потушаването на протестите.

ОЩЕ: Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

Срещата на Мохтаба с Фатемех Рафсанджани заслужава особено внимание предвид съобщенията, че секретарят на Върховния съвет за национална сигурност Али Шамхани се е срещнал с членове на семейство Рафсанджани, за да обсъдят сътрудничество за потушаване на протестите. Не е ясно обаче дали има връзка между двете.

Слуховете, че Али Хаменей е отхвърлил Мохтаба като наследник, ако са верни - не е задължително да елиминират шансовете на Мохтаба Хаменей да стане върховен лидер. Асамблеята на експертите е органът на режима, който по конституция отговаря за избора на следващия водач и поне формално ще одобри наследника на Хаменей. Настоящият лидер вероятно е съобщил предпочитанията си на най-близкото си обкръжение, но не може да назначи пряко своя наследник.

Десетки задържани чужденци по подозрение в съпричастност към протестите в Иран

В Иран са били задържани 40 чуждестранни граждани по подозрение в съпричастност към подклаждането на протестите, обхванали страната зар...

Междувременно протестите в Иран продължават, но с намалена активност. Вчера се проведоха най-малко 16 демонстрации в 11 провинции, но не се събра множество хора. ISW твърди, че в следващите дни протестите отново ще се засилят.

Естеството на планираните протести увеличава риска за демонстрантите, смятат анализаторите. Координаторите и организациите призоваха протестиращите да се събират на главните улици във всеки град. Някои акаунти в социалните мрежи публикуваха маршрути, по които протестиращите трябва да се движат в Техеран. Предварителното уведомление, че те ще се събират на тези главни улици, дава на силите за сигурност време да се подготвят и едно известно място, на което да съсредоточат служителите си. Разпръснатият характер на протестите до този момент натоварва ограничените възможности на властите. Министърът на разузнаването и сигурността Есмаил Хатиб намекна за тази уязвимост на 9 ноември.

Неизвестни лица нападнаха и убиха член на "Басидж" - една от съставните части на КГИР в Мариван (провинция Кюрдистан) на 23 ноември. От началото на протестите на 16 септември в тази провинция са загинали най-малко петима служители по сигурността.

Служител на правоприлагащите органи загина вчера вследствие на наранявания, получени по време на протестите в Банех, отново в провинция Кюрдистан. Протестиращите хвърляха камъни и самоделни експлозиви по него през октомври, а после той бе настанен в болница.

Междувременно кабинетът на виден покоен аятолах публикува изявление, в което призовава Ислямската република да проведе референдум, за да предотврати гражданска война. Синът на Хосейн Али Монтазери - Ахмад Монтазери - духовник и реформатор, който преди това е изразявал подкрепа за "Зеленото движение" от 2009, написа отвореното писмо, като повтори предишните призиви на няколко сунитски духовници за провеждане на референдума. Ахмад Монтазери призовава други духовници да се изкажат срещу режима и изглежда, че е първият шиитски духовник, който предлага обществено допитване.

В Иран закриха вестник заради критики срещу силите за сигурност

Иранските власти закриха икономическия вестник "Джахан е Санат", след като изданието отправи обвинения срещу силите за сигурност&n...

Духовниците не уточняват какъв би бил потенциалният референдум, въпреки че е вероятно да имат предвид вот относно режима, подобен на референдума от 1979 г., с който е създадена Ислямската република. Той се е състоял от един-единствен въпрос: "Трябва ли иранската монархия да се превърне в ислямска република с конституция, която да бъде одобрена от народа?". Тези, които се застъпват за референдум днес, може би призовават за пряко гласуване по същия въпрос, анализират от Института за изучаване на войната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com