Близо 2 млн. души в Североизточна Индия са заплашени да бъдат лишени от гражданство*

3127
Близо 2 млн. души в Североизточна Индия са заплашени да бъдат лишени от гражданство*
Снимка: iStock/Guliver

Близо 2 милиона души в Североизточна Индия са заплашени да бъдат лишени от гражданство. Причината – властите в щата Асам публикуваха окончателния списък с имената на законни граждани, целящ да „отсее чуждите елементи“ в обществото, процес, който централното правителство се надява да приложи в цялата страна, пише AFP, цитирана от БГНЕС.

Общо 31,1 милиона души са включени в Националния регистър на гражданите. 1,9 милиона от тях обаче бяха обявени за „незаконни“, се посочва в изявление на правителството на Асам. Голяма част от хората, чийто имена не са включени в списъка, са мюсюлмани.

Нови размирици в Кашмир

Силите за сигурност в управлявания от Индия Кашмир се сблъскаха с протестиращите в град Шринагар. Стотици хора участваха в демонстрация...

Асам – беден и изолиран щат с население от 33 милиона души, от дълго време е обект на приток на имигранти – включително през колониалното британско управление и войната за независимост на Бангладеш през 1971 година, когато милиони търсят убежище в Индия.

Именно затова в продължение на десетилетия в щата съществува междуетническо междурелигиозно напрежение. Именно затова и "чистокръвните" асамци настояваха за създаването на списъка – в него са включени само тези, които могат да докажат произхода си преди 1971 година. Това обаче е доста съмнителен процес в район с изключително висока неграмотност и липсваща архивна документация.

* (допълнение) В свое изявление посолството на Индия не се съгласи с информацията. То твърди, че актуализирането на Националния регистър на гражданите на Асам (НРГ) е следствие на решение на Индийския върховен съд и се наблюдава от него. "Включването в НРГ е уникален процес, тъй като се основава на "прилагане", а не на "преброяване от къща в къща". Това означава, че всяко лице в Асам би могло да поиска да бъде включено в списъка въз основа на документация, която да доказва родословие, водещо началото си от правоимащо лице, т.е. лице, което е било жител на Асам към 24 март 1971 година. Със заявлението не се иска информация за религиозните убеждение на съответния човек, ако има такива.

Всеки, който е изключен от НРГ на този етап, има право да подаде жалба до определен трибунал в рамките на 120 дни след получаване на уведомление за изключване. Всички обжалвания и изключени дела ще бъдат разгледани от трибунала, т.е. чрез съдебен процес. Съдебният процес ще започне едва след изтичане на срока за обжалване. След това всеки, който все още не е удовлетворен от решението за изключване, ще има право да се обърне към Върховния съд на Асам и след това до Върховния съд на Индия. За да ускори процеса на получаване на заявления за включване, правителството на щата допълнително добавя 200 съдилища към съществуващите 100 трибунала. Други 200 трибунали ще бъдат създадени от щата Асам до декември 2019 година. Трибуналите ще бъдат създадени на ниво райони от блокове за удобство на жалбоподателите.

Индия допуска възможността да използва ядрено оръжие заради конфликта с Пакистан

Индия досега се придържа стриктно към политиката да не използва първа намиращото се в арсенала й ядрено оръжие, заяви министърът на отб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com