Давутоглу: Турция няма да позволи Азаз в Сирия да падне в ръцете на кюрдите

4372
Давутоглу: Турция няма да позволи Азаз в Сирия да падне в ръцете на кюрдите

Турция няма да позволи град Азаз в северната част на Сирия да падне в ръцете на кюрдските сили за народна защита (ИПГ). Групата ще се изправи пред „най-суровия отговор“, ако се опита да се приближи до града отново. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в понеделник, предаде ливанският вестник The Daily Star.

Говорейки пред репортери в самолета си на път за Украйна, Давутоглу каза, че бойците от ИПГ са щели да установят контрол над Азаз и град Тал Рифаат, ако не е бил обстрелът на турската артилерия през уикенда.

Франция призова за прекратяване на турските бомбардировки срещу кюрдите

С комюнике на министерството си на външните работи Франция призова Турция незабавно да спре бомбардировките на кюрдските райони в Сев...

„Силите на ИПГ бяха оттласнати далеч от Азаз. Ако те приближат отново, ще се сблъскат с най-суров отговор. Ние няма да позволим Азаз да падне“, каза Давутоглу.

Турската армия обстрелва в продължение на два дни позиции на кюрдски милиции в Северна Сирия. По думите на Давутоглу от вчера те са били извършен в отговор на обстрел на сирийските кюрдски милиции и съгласно правилата за използване на сила при такива условия. Давутоглу настоя сирийските кюрди да се изтеглят от областите в близост до турската граница.

Днес турският министър на отбраната Исмет Ялмаз отрече информацията, че турски войници са навлезли на територията на Сирия през изминалите два дни като допълни, че Анкара не обмисля изпращането на сухопътни сили в страната.

За Турция кюрдските Народни отряди за защита в северна Сирия са терористична организация и разширение на Кюрдската работническа партия (ПКК) в самата Турция.

Турция е започнала да бомбардира райони, контролирани от сирийските кюрди

Турската армия бомбардира днес сектори, контролирани от силите на сирийските кюрди в провинция Алепо, в северна Сирия. Това предад...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com