Давутоглу: За Турция проблемът с бежанците е въпрос за ценности, не на договорки

2658
Давутоглу: За Турция проблемът с бежанците е въпрос за ценности, не на договорки

Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди лидерите на ЕС, че предложението на Анкара за ограничаване на потока на бежанците е хуманитарен въпрос, който не подлежи на договаряне.

"За Турция въпросът за бежанците не е въпрос на договаряне, а е въпрос на ценности, хуманитарни ценности, както и европейските ценности", каза Давутоглу , който пристигна за среща с европейските лидери в Брюксел.

„ЕС и Турция имат една и съща цел – да помогнем на сирийските бежанци да имат ново бъдеще на нашия континент”, каза турският премиер преди началото на срещата му с Доналд Туск.

Туск ще представи на Давутоглу спорният план на ЕС за спиране на потока от мигранти, който включва Турция да приема обратно всички нелегални бежанци в Гърция в замяна на ускоряване на преговорите за членството на Анкара в ЕС, предаде БГНЕС.

Европа разчита сделката да ограничи безпрецедентния наплив от 1,2 млн. бежанци от началото на 2015 г. , въпреки че очаква Турция да поиска висока цена са съгласието си.

Давутоглу допълни, че Турция ще продължи политиката си на приемане на мигранти и изрази увереност, че ще бъде постигнато споразумение с Европа за решаване на миграционната криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com