ЕАИО и Сърбия подписаха споразумение за свободна търговия

5881
ЕАИО и Сърбия подписаха споразумение за свободна търговия
Снимка: iStock/Guliver

Страните от Евразийската икономическа общност и Сърбия сключиха споразумение за създаване на зона за свободна търговия, съобщава кореспондент на ТАСС от церемонията по подписването, предаде агенция Фокус.

Евразийската икономическа общност (ЕАИО) е създаденa на базата на Митническия съюз и Общото икономическо пространство и функционира от 1 януари 2015 г. Членове на ЕАИО са Армения, Беларус, Казахстан, Русия и Киргизстан. През 2016 г. ИАЕУ подписа споразумение за създаване на зона за свободна търговия с Виетнам, през 2018 г. беше подписано временно споразумение за установяване на споразумение за свободна търговия с Иран и споразумение за икономическо сътрудничество с Китай.

Брюксел: Като влезе в ЕС Сърбия да напусне Евразийския съюз

Сърбия може да бъде част от договор с други държави и организации, докато не стане член на Европейския съюз, заяви говорителят на ЕС Ма...

Споразумението беше подписано в кулоарите на заседанието на Евразийския междуправителствен съвет. Документът е подписан с участието на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, министър-председателя на Армения Никол Пашинян, министър-председателя на Беларус Сергей Румас, министър-председателя на Казахстан Аскар Мамин и министър-председателя на Киргизстан Мухамедкала Абилгазиев.

Пресслужбата на руския кабинет обясни, че новото търговско споразумение не само ще хармонизира изцяло условията на търговия на Беларус, Казахстан и Русия със Сърбия, с които те вече имат двустранни споразумения за свободна търговия, но и ще създаде подобен режим за арменските и киргизските стоки, преференции за които, при достъп до сръбския пазар, преди това отсъстваха.

„Постигнатите споразумения съдържат икономически ползи за страните от Съюза и Сърбия както в краткосрочен план, основаващи се на незабавни спестявания от митнически плащания във връзка със съществуващия износ, така и в средносрочен план във връзка с реализирането на експортните възможности в контекста на разширяване на обхвата на режима на свободна търговия“, обяснява пресслужба на правителството на Руската федерация.

Първият заместник-началник на кабинета на правителството на Руската федерация Сергей Приходко каза пред репортери, че подписването на споразумението не нарушава интересите на Европейския съюз (ЕС). Според Приходко това съответства на основополагащите документи за отношенията между Русия и ЕС и по-специално на пътната карта за общото пространство на външната сигурност и съвместното изявление за разширяването на ЕС и отношенията Русия-ЕС от 27 април 2004 г.

Сръбска журналистка намерена мъртва в дома си

58-годишната журналистка Драгана Трипич беше открита мъртва тази сутрин в дома си в Белград, съобщи телевизия Пинк, в която работи дълг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа