Ердоган: ЕС да не дава урок по демокрация на Турция

35966
Ердоган: ЕС да не дава урок по демокрация на Турция

Турският президент Реджеп Ердоган отправи нов удар срещу Европейския съюз относно отношението към опозиционните медии. Той заяви, че Брюксел няма право да дава на Анкара "урок по демокрация", предаде БГНЕС.

"Казват, че ще дадат урок по демокрация на Турция. Направете си труда да дойдете до тук, за да ви даде Турция урок по демокрация", каза Ердоган в анадолския град Коня.

Според него Брюксел трябва да "се погледне в огледалото" и по-специално отношенията с Египет и Сирия. Той добави, че Турция никога няма да бъде "портиер" на ЕС.

В края на миналата седмица в Турция бяха арестувани журналисти и служители в телевизии, свързани с мюсюлманския духовник Фетула Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Това донесе на Турция критики от ЕС, който осъди тези операции като "несъвместими със свободата на медиите". В началото на тази седмица Ердоган отвърна на удара като каза на европейските лидери "да си гледат работата".

Днес той отправи нов удар срещу ЕС. "Нарочно се бавят през последното десетилетие. Съжалявам, но ние не сме портиери на ЕС", каза турският президент. "Ако ни пуснат, пуснат. Ако не – не. Може да си говорите срещу Турция колкото си искате. Ние сами ще определяме пътя си", добави той.

Ердоган предупреди ЕС да не дава "съвети" на Турция. "Ще го повторя: който опита да дава съвети на Турция и да размахва пръст, като учителка, трябва да разбере, че пред него не е старата Турция", каза той.

"Казват, че ще дадат на Турция урок по свобода. Първо да си дадат сметка за нарастващия расизъм, исламофобията и дискриминацията в Европа. Тези, които си затварят очите за това, което се случва в Сирия, които обръщат гръб на убийствата в Палестина, не могат да ни поучават за свободата, демокрацията и човешките права", каза Еродган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com