Ердоган: Северен Кипър да се изравни по население с гръцката част

4184
Ердоган: Северен Кипър да се изравни по население с гръцката част
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган даде нареждане на Северен Кипър да увеличи броя на жителите си, за да го изравни с този на гръцката част на острова и успоредно с това да постигне ръст в икономическото си развитие.

Ердоган постави задачата по време на посещението в Анкара на премиера на Северно-кипърската турска република Туфан Ерхюман и заместника му Кудрет Йозерсай.

„Гърците на острова наброяват близо 1 милион души, в интерес на кипърските турци е населението да бъде изравнено. Хиляди кипърски турци живеят в чужбина, те трябва да инвестират в родината си и да се отвори пътят за завръщането им. Анкара ще подкрепи този процес, стига да увеличите жителите си“, каза турският държавен глава, цитиран от Информационната агенция „Доган“.

По време на срещата бе обсъдена и ситуацията със сондажите за природен газ в Средиземно море. Ердоган се ангажира с плътна подкрепа и опазване на интересите и правата на кипърските турци до края на преговорите по въпроса.

"Кипърските гърци или ще изчакат решението, или кипърските турци ще бъдат предизвикани да се намесят. Анкара има решителна позиция по отношение на природния газ и няма бъде безучастна“, посочи президентът. Подчертано бе, че правителството в Северен Кипър е на същото мнение. Ердоган посочи още, че Турция е в сложен период на сериозни предизвикателства и води тежка борба за разрешаването на проблеми в много зони, като на първо място са операциите й в Сирия. Гостите отчетоха, че също се сблъскват с конфликтни ситуации, както и че се борят с маргинални групи, отправящи антитурски послания, предаде БГНЕС.

„Турция не е безразлична към различните все по-ясните и силни гласове в Северен Кипър и с основание преживява разочарования, защото самата тя е в сложен период. Правителството там е новоизбрано и събитията, които се случват, не зависят от него, но мисля, че то ще бъде достатъчно чувствително така, както и това в Анкара“, коментира неназован дипломатически източник, цитиран от агенцията.

Северен Кипър се подготвя за въвеждане на еврото

Северен Кипър започва подготовка за въвеждането на еврото, съобщава турският канал Си Ен Ен Тюрк. През ноември се очаква на острова да...

По време на срещата си с турския премиер Бинали Йълдъръм кипърската делегация отбеляза и проектите си, свързани с множеството семейства от Турция, живеещи в старата част на Никозия и Фамагуста. Ще бъдат изградени младежки центрове за децата на тези семейства, ще се установи сътрудничество с университетите и те ще получават съдействие за постъпване в тях. Освен това децата ще бъдат обучавани във всички възможни спортни дисциплини. Срещите на делегацията от Северен Кипър в Анкара приключиха със споразумение за директна комуникация и когато е необходимо, премиерите на двете страни и заместниците им ще бъдат в пряк диалог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Kораб на индийския военен флот пресрещна отвлечения кораб "Руен", ето какво последва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com