ЕС одобри износ на оръжие за кюрдите в битката за Ирак

25505
ЕС одобри износ на оръжие за кюрдите в битката за Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Външните министри на страните-членки на ЕС постигнаха обща позиция относно доставката на оръжия на кюрдските бойци в Ирак, като изразиха задоволство от пряката военна помощ, оказана от някои страни като Франция.

На днешното извънредно заседание на Европейския съвет европейските външни министри определиха извършеното от ИДИЛ в Сирия и Ирак като "престъпления срещу човечеството". ЕС одобри поведението на САЩ спрямо ИДИЛ и окуражи своите членове да окажат помощ в борбата срещу ислямистите.

Освен по отношение на оръжията, Европейският съвет ще търси начин как да попречи на ИДИЛ да печели от продажба на суров петрол и петролни продукти от залежите, които се намират в контролираната от ислямските бунтовници територия.

"Постигнахме обща позиция, която в общи линии гласи следното: ЕС изразява задоволство от факта, че някои държави ще отговарят благоприятно на искането на кюрдските сили за сигурност", заяви германският външен министър Франк Валтер-Щайнмайер. "Все още не е ясно какво оборудване е използвано и е необходимо", допълни той.

Макар че решението за доставяне на оръжия трябва да бъде взето от всяка страна-членка, предизвикателството беше да се постигне позиция, при която Съветът, представляващ 28-те, да се произнесе "в подкрепа на тази усилия и да покаже подкрепата си за кюрдите и правителството в Багдад", съобщи високопоставен европейски представител.

"Това е много силна позиция, желаният политически сигнал" от Франция, Италия и Великобритания, допълни друг европейски дипломат. Вчера френският президент Франсоа Оланд потвърди "незабавното доставяне на военна техника в резултат на искане на председателя на регионалното правителство в Иракски Кюрдистан Масуд Барзани".

Френският външен министър Лоран Фабиюс припомни днес, че Франция беше една от първите страни, които предприеха действия, като достави оръжия на кюрдските бунтовници, опитващи да спрат напредването на джихадистите от Ислямска държава в Ирак. Лондон гледа "благоприятно" на възможността да въоръжава кюрдските сили, ако бъде отправено искане за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com