"Газпром" заменя доларите с юани

30759
"Газпром" заменя доларите с юани
Снимка: Getty Images

"Газпром" обмисля емисия от бонове в азиатски валути, а също "по принцип е готов" да приеме от Китай плащания в юани, пише "Файненшъл таймс".

Началникът на финансовото управление на концерна Андрей Круглов заяви, че това ще помогне да бъдат привлечени повече инвеститори от Азия и "да се разнообразят източниците за финансиране".

"Газпром" отрече да има интерес към придобиване на дял от OMW

Руският газов монополист "Газпром” опроверга съобщенията, че планира да закупи дял от австрийската нефтогазова компания OMV, пред...

"Ние обмисляме възможността да привлечем дългови капитали на азиатските пазари чрез емисия на бонове в китайски офшорни юани и евентуално в сингапурски долари", каза Круглов. По думите му "Газпром" ще организира листинг в Хонконг.

Круглов отказа да каже дари разплащането на газа за Китай съгласно подписания неотдавна 30-годишен договор ще се извършва във валута, която ще е алтернативна на долара. "Що се отнася до разплащанията в юани или рубли, ние сме готови и смятаме това за напълно нормално", посочи той. "Това е поредният признак, че руските компании се отказват от долара", обобщава изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com