Гутереш в Кабул: Няма военно решение на конфликта в Афганистан

1637
Гутереш в Кабул: Няма военно решение на конфликта в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма военно решение на конфликта в Афганистан, който принуди рекорден брой хора да напуснат домовете си. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутереш в рамките на изненадващата си двудневна визита в Кабул, предава Reuters.

Първото посещение на Гутереш в размирната страна в качеството му на генерален секретар се случва в момент, в който афганистанското правителство е изправено пред вътрешни сътресения, талибаните бележат успехи, а международната стабилизираща мисия обмисля изпращането на хиляди допълнителни войници, които да окажат помощ на афганистанските сили за сигурност.

Генералният секретар на ООН иска повече права за жените

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че безопасността и достойнството на жените по цял свят са застрашени. В тази вр...

Тези комбинирани заплахи задълбочават кризата с бежанците и вътрешно разселените лица, принуждавайки международни органи като ООН да призоват за спешно финансиране, отбелязва още "Фокус".

Кризата може да бъде решена само с края на войната, подчерта Гутереш при посещение в импровизиран лагер в покрайнините на Кабул, в който се настанят афганистанците, разселени от сраженията.

"Мирът е решението на проблема", категоричен бе португалският политик, който по-рано заемаше поста на върховен комисар на Агенцията на ООН за бежанците.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com