„Хамас“: Израел повреди само 5% от тунелите ни в Газа, те са 500 км

2163
„Хамас“: Израел повреди само 5% от тунелите ни в Газа, те са 500 км
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на „Хамас“ Яхиа Синуар заяви, че групата има 500 км тунели в Ивицата Газа и че само 5% от тунелите са били повредени при последните сблъсъци, съобщава „Джерусалем Пост“.

В първата си реч след приключването на операция „Пазителят на стените“ Синуар също предупреди, че ислямската терористична група има 10 000 „мъченици“ в Израел, които са „готови да отговорят“, ако Йерусалим бъде наранен.

„През следващия период ще продължим с народната съпротива с помощта на военен отпор“, добави той.

Синуар добави, че малко преди прекратяването на огъня да влезе в сила, „Хамас“ е планирал да изстреля 300 ракети наведнъж, като 150 са били насочени към Тел Авив, но е решил да не го прави от уважение към египетските и катарските посредници. Синуар твърди, че „Хамас“ има способността да изстрелва стотици ракети в минута с обсег от 100-200 км.

Лидерът на „Хамас“ подчерта, че прекратяването на огъня с Израел е безусловно и че нито една от страните не е подписала споразумение.

Въпреки съобщенията, че израелските удари са унищожили голяма част от тунелната мрежа на „Хамас“ (известна като „Метро“), Синуар твърди, че ислямското терористично движение има над 500 км. тунели в Газа и че едва 5% от тунелите са били засегнати от ударите. Той добави, че повредените участъци ще бъдат поправени в рамките на няколко дни.

Цялата Ивица Газа има площ от 365 квадратни километра, което би означавало, че тунелните системи трябва да покриват по-голямата част от крайбрежния анклав, ако твърденията на Синуар са верни. (Твърдението на Синуар би направило метрото на Хамас със 100 км. по-дълго от цялата система подземни тунели в Лондон).

„Окупацията не успя да унищожи метрото на „Хамас“, каза Синуар. „Окупацията не постигна нищо от плановете си за възпиране на съпротивата и не успя да оцени ситуацията поради нашата подготовка.“

Задкулисна намеса на САЩ води конфликта Израел-Палестина към край

Американските власти се надяват на скорошно облекчаване на напрежението между Израел и Палестина и са уверени, че тяхната „задкул...

Синуар отрече съобщенията, че Израел е успял да подмами терористичните групи в Газа да мислят, че е на път да започне сухопътна инвазия, за да ги вкара в тунелите, като заяви, че разузнаването на „Хамас“ е „било запознато с плановете на врага и е знаело, че няма да има наземно нашествие."

Той подчерта, че ал-Акса и Йерусалим са „червена линия“ и предупреди, че операцията е просто „малка маневра“ в сравнение с това, което ще се случи, ако Израел се опита да „навреди на джамията Ал-Акса“.

„Готови сме за голяма битка, ако врагът извърши голяма глупост в Йерусалим и светите места“, каза Синуар. „Искахме да предадем послание на окупацията и на света, че не отправяме заплахи случайно, за да може светът да знае, че Ал Акса има хора, които я защитават.“

Синуар призова жителите на кварталите Шейх Джара и Силван, които са изправени пред изселване, да бъдат „непоколебими“, като добави, че ислямистите от Газа ще ги подкрепят.

По отношение на докладите за сделка за размяна на затворници, Синуар заяви, че има дискусии по въпроса, но политическата нестабилност в Израел им пречи да напредват.

Блинкен: Решението за две държави е единственият изход

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви днес, че Вашингтон подкрепя решение за две държави в разрешаването на конфликта ме...

Обръщайки се към опасенията на международни донори, че средствата за хуманитарна помощ са били възпрепятствани от военното крило на „Хамас“, Синуар заяви, че „Хамас“ и „Бригадите Иззадин ал Касам“ имат свои собствени средства и не се нуждаят от нито едно от средствата, предвидени за възстановяване на Ивицата Газа. Той благодари на Иран за подкрепата на „Хамас“ с пари, оръжия и опит.

По думите му, „Хамас“ ще „изгори всичко“, ако проблемите на Газа не бъдат решени.

Говорейки ден след като лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала изнесе реч, в която заяви, че дори приятели на Газа са „изненадани“ от ракетния обстрел срещу Йерусалим, Синуар подчерта, че „Хамас“ е бил в „постоянен контакт“ с „Хизбула“ по време на конфликта и че има „високо ниво на координация“.

Той добави, че "Хамас" е "уверен", че други групи в други страни биха се присъединили към конфликта, ако той ескалира допълнително.

По време на конфликта от Ливан бяха изстреляни редица ракети, но не е ясно кой точно ги е изстрелял.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com