Откъде у ХАМАС се взеха подводници за борба с Израел?

6840
Откъде у ХАМАС се взеха подводници за борба с Израел?
Снимка: Pixabay.com

Неочаквани новини идват от израелско-палестинската конфликтна зона. Ако за безпилотните самолети на бойците от Хамас е било известно и преди, сега е изненада, че ислямистите разполагат с подводен флот за терористични атаки и саботаж - до този момент също безпилотен. На това какви са тези подводници и какви други технологични иновации са забелязани през настоящата фаза на конфликта е посветена публикацията на руското издание k-politika.ru.

Тази седмица израелският флот и военновъздушните сили атакуваха подводница край бреговете на ивицата Газа от радикалното движение Хамас, което контролира палестинската територия. Моментът на нападението е заснет на видео и разпространен в социалните мрежи. Както се обяснява от пресслужбата на израелските отбранителни сили ЦАХАЛ, "подводният кораб е транспортиран до брега, вероятно за извършване на терористична атака в израелски води". В операцията за унищожаване на подводницата участват военен кораб и безпилотен самолет на ЦАХАЛ. Видеокадрите показват, че автономната подводница е била във водата край северното крайбрежие на Газа по време на боевете в понеделник (17 май).

Не се уточнява дали е било възможно унищожаването на подводницата. Говорителят на отбраната подполковник Джонатан Конрикус отбеляза, че подводницата не е "малка играчка" и изисква камион, за да бъде докарана до брега.

„Едновременно атакувахме както от въздуха, така и от морето, както върху безпилотното превозно средство, така и върху колата, която го разтовари“ – съобщава израелският портал „Детайли“ въз основа на информация, направена на брифинг от говорителя на ЦАХАЛ бригаден генерал Хеди Зилберман. Той обясни: унищожената подводница е безпилотно превозно средство, което е в състояние да стигне от точка А до точка Б, но в същото време се нуждае от оператор на брега. „Спускат го от дока, потапя се под водата, достига определена точка - и там извършва атака. Устройството не е оборудвано с независим изкуствен интелект - управлява се от човек на брега“ - обяснява Зилберман.

Според съобщения в медиите, израелският флот вярва, че моделите на такива подводници в арсеналите на Хамас могат да бъдат контролирани чрез GPS и са способни да носят около 30 кг взривни вещества. Тези оръжия могат да бъдат насочени срещу цели, както в морето, така и по крайбрежието на Израел.

Това не е единственото съобщение за подводници на Хамас, което се появи през последните дни. Миналата неделя войнственото крило на Хамас, бригадите „Иззадин ал Касам“, се опита да атакува израелска газова платформа в Средиземно море с помощта на дистанционно управлявани подводници, предаде ТАСС, позовавайки се на палестинската радиостанция Donya Al Watan. Опитът за атака на платформа, разположена на 20 километра от брега на ивицата Газа, трябваше да бъде отговор на израелските въздушни удари по палестинския анклав.

„Невъзможно е да се атакува кораб с такова оръжие - например корвета на израелския флот. Подводницата може да се използва за други, по-малки задачи“ - обяснява бившият ръководител на израелската специална служба „Nativ” Яков Кедми.

По-рано армейската пресслужба съобщи, че от 7 май - началото на операция „Пазителят на стените“ - в ивицата Газа, наред с други неща, ЦАХАЛ е унищожил „12 военни кораба на Хамас”. Твърди се, че бойното крило на тази група е способно да удари Израел от морето - с помощта на въздушни безпилотни летателни апарати (няколко от тези БЛА са свалени от израелската система за противовъздушна отбрана Iron Dome) и подводни безпилотни апарати. Споменати са също групи от военноморски командоси на Хамас, пътуващи с морски мотоциклети (скутери) или моторни лодки.

Както обясни пред The New York Times адмиралът от израелския флот, пенсионираният вече Шаул Хорев, през последните години Израел смята военноморските части на командосите на Хамас за сериозна заплаха. За пенсионираните военни тайни и изненадващи военноморски атаки бяха един от начините, по които ислямистките групи се стремяха да преодолеят превъзхождащата военна мощ на Израел, включително военновъздушните сили и отбранителната система на Iron Dome.

„Има опасения, че тези командоси могат да бъдат използвани за атака на инфраструктура, като електроцентрали, или за опит за проникване в Израел по море“ - обясни адмирал Хорев. На свой ред Кедми припомни също програмата на палестинците да обучават водолази, които да извършват саботаж по дългото морско крайбрежие, но, отбеляза той, „след последното ни сблъскване това звено на практика престана да съществува“.

Що се отнася до произхода на новите видове оръжия, използвани от противниците на Израел в зоната на конфликта, се споменават оръжия, произведени в Иран. Кедми признава, че оръжията от Иран могат да влязат в Газа по море, дори като се вземе предвид блокадата на брега. „Обикновено „търговски “кораб през нощта изхвърля „нещо” в морето, а след това палестинци, преоблечени като рибари, плуват до него и го отнасят“ - обясни израелският военен експерт.

По-специално, Кедми смята, че по този начин ракетите Fajr, произведени в Иран, с обсег на действие до 75 км - неуправляеми оръжия, създадени с помощта на севернокорейски технологии, базирани на боеприпаси за съветски ракетни системи за многократно изстрелване - биха могли да попаднат в разположение на палестински групировки. Ракетите са доставени в Газа по море, а не през подземни тунели на границата с Египет, защото Кайро потиска подобни опити, обясни експертът.

Hamas за първи път използва ракети Fajr-5 по време на операция IDF Unbreakable Rock през лятото на 2014 г. Но още по-рано, през 2012 г., бойци от друга група от Газа, Палестинският ислямски джихад, се опитаха да насочат удари Fajr-5 по Тел Авив и Йерусалим.

"Те успяха да добавят малко повече тяга към двигателите, които поставят на тези ракети, и да намерят малко по-ефективни експлозиви" - каза Кедми. - Те също се опитват да въведат по-усъвършенствани системи за ориентиране. Но всичко това е на занаятчийско ниво, нищо професионално."

Иран отрече, че е прехвърлил готови ракети на палестински групи в Газа, но заяви, че е била прехвърлена технология за тяхното производство. Според анализатори от американския център Stratfor производството на някои компоненти и окончателното им сглобяване може да се извършва в Газа, но критичните компоненти на ракетата се доставят от Иран.

Освен това във вторник (18 май) порталът Avia.pro съобщи за унищожаването от израелците на иранския атакуващ безпилотен самолет Ababil-3, който беше изстрелян от Сирия или от бойците на ливанската Хизбула, или директно от иранските военни. Що се отнася до самите палестинци, от 12 ирански БЛА, изстреляни от тях, поне осем успешно са поразили целите си.

Миналият четвъртък представители на бригадите „Иззадин ал Касам“ обявиха, че за първи път са използвали направени на местно ниво дронове-камикадзе „Шихаб“, летящи на малка височина срещу Израел, предаде ТАСС. Както отбеляза военният експерт Юрий Лямин в своя блог, „шихабите“ най-вероятно наистина са сглобени в ивицата Газа от налични търговски компоненти. Но тези БЛА са създадени по модела на иранския дрон-камикадзе Абабил-2. Подобни устройства, наречени Qasef, се сглобяват в Йемен от проирански бунтовници хути - казал Лямин.

Константин Сивков, вицепрезидент на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, призна, че арсеналът на Хамас ще продължи да се попълва с нови оръжия - без да се изключват същите подводни превозни средства, включително пълноценни пилотирани подводници. Подводницата може да бъде доставена с товарен кораб от Иран или неофициално прехвърлена от някоя арабска държава, каза Сивков. „Вярвам, че това може да е подводница за джуджета, защото голяма подводница изисква много наземна инфраструктура, която не е налична в ивицата Газа. Освен това е необходим способен екипаж, който също го няма. Следователно наистина е възможно да се обучат няколко души за управление на свръхмалка подводница“ - смята Сивков. Иран наистина има свръхмалки подводници от класа Ghadir.

Както обясни Сивков, на подводниците-джуджета екипажът не надвишава двама до четирима души, обхватът на действие е в рамките на сто мили, а дълбочината на потапяне е не повече от 20-30 м. Такива подводници са използвани активно по време на Втората световна война. „В допълнение към извършването на саботаж срещу крайбрежната инфраструктура на Израел, подводницата би могла да се използва за транспортиране на ракети и други военни доставки от Египет“ - допуска Сивков.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com