Храмът "Света София" посреща мюсюлмани за първата масова молитва (ВИДЕО)

6293
Храмът "Света София" посреща мюсюлмани за първата масова молитва (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Храмът "Света София" отваря врати за масова молитва на мюсюлмани днес. Тя започва в 13:13 часа. На нея ще присъства президентът на Турция Реджеп Ердоган, както и членове на правителството, и на турския парламент. Те ще бъдат първите, които ще извършат петъчната молитва. Едва след това останалите желаещи да се помолят в „Света София“ ще бъдат допуснати вътре. В храма ще бъдат допуснати общо 500 души.

Колективна молитва има и на площада пред храма, който е изпълнен с поклонници още от 23 юли вечерта. Очаква се около 1500 души да участват в петъчните молитви на церемонията по откриването.

Президентът Ердоган публикува в Twitter първи кадри от вътрешността и пред храма. Видеото проследява подготовката за петъчната молитва и е под надслов "Първи петък".

След 86 години функциониране като музей, той започва да действа като джамия - ход, който се превърна в повод за празнуване на мюсюлманите не само в Турция, но и по целия свят, съобщава в. „Sabah“, цитиран от БГНЕС.

"Знаем, че е най-голямото желание на нашите посетители да се молят в „Света София"“, заяви губернаторът на Истанбул Али Йерликая в четвъртък, подчертавайки, че са предприели необходимите предпазни мерки, за да задоволят правилно това искане.

Йерликая заяви, че за да имат всички достатъчно време да се молят, структурата ще отвори вратите си за посетители в 10 часа сутринта и ще остане отворена до следващата сутрин.

"Поради чумата, вътре в и около джамията, пет места, две от които са за жени, бяха определени като зони за молитва", каза той, като подчерта, че има достатъчно място за всеки да се моли, без да нарушава правилата за социално дистанциране.

Според изявленията на губернатора ще има 11 различни контролно-пропускателни пунктове, които служителите по сигурността ще имат контрол. "За да се ускори и улесни процес на влизане, ние молим нашите посетители да не носят раници или портмонета", каза Йерликая.

На 10 юли държавният съвет на Турция отмени постановление на кабинета от 1934 г., което превърна „Света София“ в музей, проправяйки пътя за нейното използване като джамия след 86-годишна пауза на такава дейност. Преди това тя е била джамия от близо 500 години.

На 16 юли турската дирекция по вероизповеданията (Диянет) подписа протокол за сътрудничество с Министерството на културата и туризма за ръководенето на Света София след връщането й в джамия.

Траурна служба в Атина заради "Света София"

Гръцкият архиепископ Йеронимос ще отслужи национална траурна служба в столичната катедрала в центъра на Атина на площад "Плака". Тя ще ...

Съгласно протокола Министерството на културата и туризма ще контролира възстановителните и консервационните работи, а Диянетът ще наблюдава религиозните служби.

„Света София“ е сред най-посещаваните дестинации в Турция както за местни, така и за чуждестранни туристи.

През 1985 г. като музей е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Архитектурното съкровище също ще остане отворено безплатно за местни и чуждестранни туристи.

Във връзка с превръщането на „Света София“ в джамия турският президент Реджеп Ердоган сподели видеоклип в акаунта си в социалните медии в сряда, където написа: "... ти си била наша завинаги, и ние бяхме твои", визирайки джамията.

Софиянци на протест срещу първата мюсюлманска молитва в „Света София“ в Истанбул

Граждани се събират на протест срещу първата мюсюлманска молитва в катедралата „Света София“ в Истанбул, планирана за петък...

Видеоклипът включва песен за „Света София“, която се пее на девет различни езика, включително кюрдски и арабски освен турски.

Въпреки огромната подкрепа от мюсюлманския свят обаче, ходът продължава да получава критики, главно от страни с тежко християнско население.

В сряда руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха „Света София“ да служи като "символ за мир и разбирателство".

В телефонен разговор Путин и Мицотакис нарекоха „Света София“ „постижение на цялото човечество“, заявиха от Кремъл.

Путин и Мицотакис обсъдиха промяната в статута на „Света София“

Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обсъдиха в телефонен разговор развитието на двустранното сътрудн...

Те подчертаха и „изключителната културна, историческа и духовна важност на този уникален част от световното наследство“.

Преди това Русия официално заяви, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но ключови политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението на Турция.

"Заплахата за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация - и следователно за нашето духовенство и история", каза патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, по-рано този месец.

Съединените щати, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха безпокойство от реверсията на обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com