Иран и Ливан са твърдо против мирния план на САЩ за Близкия изток

8051
Иран и Ливан са твърдо против мирния план на САЩ за Близкия изток
Снимка: iStock

Иран и Ливан категорично се противопоставят на изготвения от САЩ мирен план за Близкия изток. Икономическата част на проекта ще бъде представена тази седмица на международна конференция в Бахрейн. Говорителят на иранското външно министерство каза Абас Мусави определи плана на САЩ като "срамен" и "обречен на провал", предава Reuters.

"Тази конференция и продажбата на Палестина няма да доведат до никъде", каза Абас Мусави, цитиран от информационната агенция ИСНА.

Планът "Маршал" за Палестина на Джаред Къшнър засега не ентусиазира Саудитска Арабия

Палестинският проблем остава в центъра на арабския свят, докато палестинците не получат независима държава с Източен Йерусалим като сто...

Мусави разкритикува Андрю Мърисън - британският министър за Близкия изток за вчерашните му думите му след визита в техеран, че Иран почти сигурно носи отговорност за неотдавнашните атаки срещу танкери в Оманския залив. "Това, което Мърисън каза след срещите, не е конструктивно. Изглежда Великобритания е на страната на Америка заради вътрешните си проблеми и кризата с Брекзит", посочи Мусави.

Председателят на ливанския парламент Набих Бери каза вчера, че Ливан няма да бъде подмамен от плана на САЩ за инвестиране на милиарди в страната в замяна на устройване на палестинските бежанци.

Планът на президента на САЩ Доналд Тръмп за решаване на израелско-палестинския конфликт, който трябва да бъде представен от неговия зет Джаред Къшнър на конференция в Бахрейн, предвижда инвестиции за 50 млрд. долара, които да дадат тласък на палестинската икономика и на икономиките на съседните арабски държави.

Планът обаче се сблъска със силно отхвърляне в арабския свят, макар че някои държави в Персийския залив призоваха да му бъде даден шанс.

Ливанските партии отдавна твърдят, че палестинските бежанци не могат да бъдат приети за постоянно в страната, което е смятано от мнозина за цел в плана на Къшнър.

Голанските възвишения - борба за петрол и още нещо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви че Анкара ще предложи казусът с Голанските възвишения да бъде обсъден в ООН, предаде МИА....

"Онези, които смятат, че размахването на милиарди долари може да примами Ливан, който изпитва тежестта на задушаваща икономическа криза, да отстъпи или да се пазари с принципите си, грешат", каза Бери в изявление, разпространено от офиса му.

Той добави, че отхвърлянето на устройването на палестинските бежанци в Ливан, които трябва да имат право да се завърнат, е водещо в тези принципи.

Идеята за постоянно заселване на главно сунитски мюсюлмански бежанци е много чувствителна тема в Ливан и поражда страхове от нарушаване на религиозния баланс в страната. Страната поддържа система за споделяне на властта между множеството религиозни секти, които водиха война между 1975 и 1990 г. с участието на палестински фракции.

Данните за палестинското население в Ливан варират. Докато ООН смята, че са регистрирани около 470 000 палестинци, официално преброяване през 2017 г. установи около 175 000 живеещи в Ливан палестински бежанци.

Планът на САЩ предвижда повече от половината от 50-те млрд. долара да бъдат предоставени за палестинските територии за период от 10 години. Шест милиарда ще бъдат за Ливан, 7,5 млрд. долара - за Йордания и 9 млрд. долара за Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com