Иран отхвърли референдум за политическа реформа, синът на последния шах търси помощ от Израел

1395
Иран отхвърли референдум за политическа реформа, синът на последния шах търси помощ от Израел
Снимка: Getty Images

По време на среща със студенти активисти върховният ирански лидер Али Хаменей отхвърли нарастващите призиви за провеждане на референдум за съществена политическа реформа, отправени от хора в и извън режима. Аятолахът заяви, че "въпросите на страната не са предмет на референдум", след като седмици наред видни длъжностни лица и лидери от целия политически спектър на Иран правеха изявления, в които призоваваха за обществено допитване.

Бившият президент Хасан Рухани призова за референдум за вътрешната, икономическата и външната политика на режима по време на среща с бивши членове на неговата администрация на 4 април. Впоследствие уебсайтът на Рухани публикува видео и анализ на изявленията му. Въпреки че Рухани твърди, че предложеният от него референдум е съвместим с действащата конституция на Иран, реформите биха променили из основи Ислямската република, която Хаменей изгражда, след като става върховен лидер през 1989 г.

Нови отравяния на ученици в Иран, появи се мистериозна болест (ВИДЕО)

Иранският режим продължава да атакува училищата в Ислямската република с химически газ. Повече от 300 случая на отравяне вече са регист...

Председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф също отправи призиви за ограничени промени в управлението. Преди дни той се срещна със сътрудник на Рухани, което показва, че може да се стреми да си сътрудничи с бившия президент, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Али Хаменей по-рано отхвърли призивите на реформисткия политик Мир Хосейн Мусави за "фундаментална промяна" в обръщението си за Персийската нова година - Норуз, заявявайки, че враговете на Иран се стремят да трансформират страната чрез "промяна на конституцията или структурата на режима".

Изричното отхвърляне на референдумите от страна на Хаменей на 18 април, седмици след като той прекрати дебатите за конституционни и структурни промени вътре в режима, показва, че аятолахът смята, че някои елементи на властта продължават да водят "неприемливи" дискусии за политическа промяна, пишат експертите от ISW в обзора си за Иран.

Междувременно синът на последния ирански шах Мохамад Реза Пахлави - Реза Пахлави - призова в сряда по време на посещението си в Израел за "максимална" международна подкрепа за протестното движение, което разтърси Ислямската република след смъртта на Махса Амини.  "Тук съм, за да проуча как можем да си сътрудничим, за да помогнем на иранския народ в кампанията му за свобода", заяви Пахлави на пресконференция в Тел Авив заедно с израелския министър на разузнаването Гила Гамлиел, предаде AFP.

Иран издаде присъди за свалилите украински пътнически самолет

Иран осъди на затвор 10 членове на въоръжените сили на страната, след като ги призна за виновни за участие в свалянето на украински път...

Пахлави, който живее в САЩ, представлява един от многото компоненти на иранската опозиция, базирана в чужбина, но не успява да постигне единодушие сред диаспората. Баща му бе свален по време на Ислямската революция от 1979 г., която трансформира израелско-иранските връзки от близък съюз по времето на шаха до ожесточено съперничество в наши дни.

Иранските власти обвиняват Израел и други врагове на ислямската република, че подклаждат протестите срещу режима на Али Хаменей, които последваха смъртта на Амини в ареста през септември 2022 г. Тя бе арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

ОЩЕ: Иранският президент отправи нови заплахи към Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com