Иран отправи тежки обвинения към САЩ пред ООН

5044
Иран отправи тежки обвинения към САЩ пред ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ в "безмилостен икономически тероризъм и международно пиратство", предаде Associated Press.

В реч пред Общото събрание на ООН Рохани заяви, че Иран няма да преговаря по ядрената си програма, докато санкциите срещу него не бъдат отменени.

Иран се изплаши от война със САЩ, поиска мир

Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили в Персийския залив и заяви, че Иран ще предложи мирен план, след к...

Рохани добави, че ако САЩ отменят всичките си санкции срещу Иран, това може да създаде условия за преговори, но заяви, че Техеран няма да преговаря под натиск, отбелязва Reuters.

Рохани намекна, че ако европейските страни по иранското ядрено споразумение от 2015 г. не успеят да го съхранят, Иран също може да се изтегли от него, както направиха това САЩ миналата година. "Ангажирани сме с ядреното споразумение, но търпението на Иран си има граници", предупреди иранският президент.

Той изтъкна, че наложените на страната му санкции са най-тежките в историята ѝ. САЩ полагат много усилия "да лишат Иран от участие в международната икономика. Това е международно пиратство и мълчаливо убийство на една велика нация", каза Рохани, но заяви, че "правителството и народът на Иран устояват" на американските санкции.

"От името на страната си искам да обявя, че отговорът ни за всякакви преговори докато има санкции е отрицателен", заяви Рохани, цитиран от AFP.

По повод призива на европейците да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп иранският президент заяви: "Снимките за спомен са последният етап от преговорите, а не първият."

Помпео: Иран от 40 години е символ на злото

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео няма никакви илюзии за истинските намерения на Техеран, цитира думите му TACC. Помпео отказа ...

Споразумението от 2015 г. "беше някакъв минимум. Ако искате нещо повече, трябва да дадете повече", каза Рохани по адрес на САЩ. "За да се водят преговори, трябва споразуменията да се спазват", каза той, имайки предвид изтеглянето на САЩ от ядрената сделка.

Иранският президент заяви, че единственият начин да се гарантира мир и сигурност в Залива е да се укрепи сътрудничеството "между всички страни с общи интереси в Персийския залив и Ормузкия проток".

"Ние сме съседи с вас, а не с Америка", обърна се Рохани към тези страни и призова САЩ да изтеглят войските си от региона. "Един-единствен гаф в региона може да разпали огромен пожар. Регионът е "на ръба на разпадането", предупреди той.

Иранският президент заяви, че САЩ не са успели да решат конфликтите в Афганистан, Ирак и Сирия и не са способни сега да играят роля в успокояването на напреженията и връщането на мира в региона.

Той призова Саудитска Арабия да прекрати военните си операции в Йемен, след атаките над саудитските петролни обекти на 14 септември, за които САЩ обвиняват Иран. "Сигурността на Саудитска Арабия ще се гарантира със спирането на агресията в Йемен, вместо с канене на чужденци" да се намесват, заяви Рохани.

САЩ изглежда са готови за война в Персийския залив

Съединените щати подготвят военна операция, наречена "Страж", предназначена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се казва в из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия