Ирина Бокова: Екстремистите не подбират между култура и хора

4306
Ирина Бокова: Екстремистите не подбират между култура и хора
Снимка: Getty Images/Guliver

В рамките на 38-та генерална конференция на ЮНЕСКО беше обърнато внимание на кампанията Unite4Heritage, чиято цел е да бъде прекратено разрушаването и ограбването на културни паметници при въоръжени конфликти, предава БГНЕС.

В обръщението си към аудиторията генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подчерта, че екстремистите не подбират между култура и хора, а нападат и двете цели. И наблегна на факта, че „Не става дума за камъни и сгради, а за ценности и значение“.

Ирина Бокова: Качественото образование ще изкорени бедността

"С дневния ред за устойчиво развитие на Програмата 2030 държавите-членки се договориха върху нова визия за следващите 15 години. В цент...

Всъщност в страните, които са обхванати от въоръжени конфликти като Ирак, Сирия, Либия и Йемен е налице систематично унищожаване и ограбване на културни и исторически паметници.

Поради което ЮНЕСКО се стреми да работи на всички фронтове със своите страни членки и всички възможни партньори – за слагане край на нелегалния трафик на артефакти, За това е необходимо засилване на правосъдието, създаване на способности и сътрудничество.

Бокова благодари на всички страни членки на организацията, но подчерта ролята на Япония, Норвегия, Катар, Словакия, Франция, ЕС и редица други за тяхната финансова подкрепа на кампанията.

Бокова започна кампанията в края на март 2015 г. В Багдадския университета в иракската столица. Тогава генералният директор на ЮНЕСКО подчерта: „Днес отправяме ясно послание – не приемаме културното прочистване и се обединяваме, за да направим каквото можем , за да го спрем“.

Ирина Бокова почете юбилея от смъртта на Ицках Рабин

Истинският мир е възможен, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която отдаде почит на Ицхак Рабин по повод 20-та годишнин...

Изборът на Багдад за започване на кампанията не е случаен. Защото разрушаването на ценни културни предмети и исторически обекти е военно престъпление. Всъщност културното прочистване , на което днес светът е свидетел в Ирак и Сирия, цели унищожаване на националната идентичност. Двете страни са само един от примерите за варварските действия на радикални екстремисти. Но положението в Либия и Йемен не се различава от ставащото в тези две страни.

Поради бедствията в обхванатите от конфликти страни Бокова призова: „Трябва да излезем от кутията на културата, да водим политики , които свързват секторите на човечността, сигурността и културата; Трябва да интегрираме меката сила на културата в една твърда сила на мироопазващи операции“. Генералният директор на ЮНЕСКО призова цялата аудитория в залата в централата на институцията в Париж по всякакъв възможен начин да подпомагат на кампанията.

Всъщност е трудно да се определи какви щети причиняват екстремистите. В материално изражение например Ислямска държава печели около 50 млн. долара от нелегален износ на петрол. Почти още толкова джихадистите си докарват чрез откупи. Унищожаването и незаконната продажба на безценни артефакти не може да бъде изразена в числа, а като щета за бъдещите поколения.

При годишен бюджет от около 500 млн. долара ЮНЕСКО не е в състояние сама да изпълни амбициозната цел на кампанията за защита на наследството на различните народи по света.

Джон Кери и Ирина Бокова се обявиха се за укрепване на мира и сигурността

„Нашият ангажимент към ЮНЕСКО е много по-силен сега. Президентът Обама и лично аз се ангажираме да направим всичко възможно пре...

В късния следобед в ЮНЕСКО беше отбелязана 10-та годишнина от създаването на междуправителствената организация Фонд за африканско световно наследство (ФАСН). Организацията възникна в опит да бъде развита стратегия за справяне с предизвикателствата, срещу които се изправят множество африкански държави при прилагане на Конвенцията за световно наследство от 1972 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа