Израел и "Хамас" все по-близо до споразумение за временно примирие

4351
Израел и "Хамас" все по-близо до споразумение за временно примирие
Снимка: Getty Images

Водените от Америка преговарящи се доближават до споразумение, в което Израел ще спре войната си в Ивицата Газа за около два месеца в замяна на освобождаването на повече от 100 заложници, които все още са държани от Хамас, предаде БГНЕС.

Още: Израел и Палестина - може ли да има две държави? Или войната ще продължи до пълно унищожение

Сделката

Сделка, която може да бъде подпечатана през следващите две седмици, ще трансформира конфликта, поглъщащ региона, съобщи Ню Йорк Таймс.

Преговарящите разработиха писмен проект на споразумение, обединяващ предложенията, предложени от Израел и Хамас през последните 10 дни, в основна рамка, която ще бъде предмет на разговори в Париж днес. Въпреки че все още има важни разногласия за разрешаване, събеседниците са предпазливи оптимисти, че окончателното споразумение е наблизо, според американски служители, които настояха за анонимност, за да споделят подробности за чувствителните преговори.

Президентът Байдън разговаря по телефона отделно на 26 януари с лидерите на Египет и Катар, които вече послужиха като посредници с Хамас, за да стеснят кпъга на оставащите различия. Той също така изпрати директора на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс в Париж за разговори с израелски, египетски и катарски официални лица. Ако Бърнс постигне достатъчен напредък, Байдън може след това да изпрати своя координатор за Близкия изток Брет Макгърк, който току-що се завърна във Вашингтон, обратно в региона, за да помогне за финализирането на споразумението.

„Двамата лидери потвърдиха, че сделката за заложници е от основно значение за установяването на продължителна пауза в боевете с хуманитарна цел и гарантирането, че допълнителна животоспасяваща хуманитарна помощ достига до нуждаещите се цивилни в цяла Газа“, се казва в изявление на Белия дом в петък вечер, обобщаващо разговора на президента с шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, министър-председател на Катар. „Те подчертаха спешността на ситуацията и приветстваха тясното сътрудничество между техните екипи за напредък на скорошните дискусии“, се добавя в съобщението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху междувременно потвърди ангажимента си да осигури освобождаването на заложниците, които не бяха пуснати като част от по-ограничено споразумение през ноември. „Към днешна дата ние върнахме 110 от нашите заложници и се ангажираме да върнем всички у дома“, каза той. „Ние се занимаваме с това и го правим денонощно, включително и сега.“

Още: Международният наказателен съд казва извършил ли е Израел геноцид

Заложниците

Заложниците са в плен от 7 октомври, когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха в Израел, убиха около 1200 души и заловиха още около 240 при най-тежката терористична атака в историята на страната. Военното отмъщение на Израел оттогава е убило повече от 25 000 души, повечето от които жени и деца, според здравното министерство на Газа, контролирано от Хамас. Не е ясно колко от убитите в Газа са бойци на терористичната организация.

Сделката, която трябва да бъде сключена сега, ще бъде по-широка по обхват от предишната, казват служители. В първата фаза боевете ще спрат за около 30 дни, докато жените, възрастните и ранените заложници бъдат освободени от Хамас. През този период двете страни ще изработят подробности за втора фаза, която ще спре военните операции за приблизително още 30 дни в замяна на задържаните израелски войници и цивилни мъже. Съотношението на палестинците, които ще бъдат освободени от израелските затвори, все още предстои да бъде договорено, но това се разглежда като разрешим проблем. Сделката също така ще позволи достъпа повече хуманитарна помощ в Газа.

Въпреки че споразумението няма да бъде постоянното прекратяване на огъня, което Хамас поиска за освобождаването на всички заложници, служители, близки до преговорите, смятат, че ако Израел спре войната за два месеца, вероятно няма да я поднови по същия начин, по който я водеше досега. Примирието ще осигури прозорец за по-нататъшна дипломация, която може да доведе до по-широко разрешаване на конфликта.

Още: Нетаняху искаше да разедини палестинците, но разедини Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com