Израел изтегля войските си от Газа

7890
Израел изтегля войските си от Газа
Снимка: Getty Images

Армията на Израел изтегли още сухопътни войски от южната част на Ивицата Газа, оставяйки само една бригада там. Новината съобщават световните медии. Изтеглянето е започнало през нощта. 

Всички войски ли са напуснали спорния анклав?

"Днес, неделя, 7 април, 98-ма дивизия командоси на израелските сили за отбрана завърши мисията си в Хан Юнис. Дивизията напусна Ивицата Газа, за да се подготви за бъдещи операции", се казва в изявление на армията.

Запитан от Агенция Франс прес (АФП) дали това означава, че всички войски са напуснали южната част на Ивицата Газа, военен служител отговори "Да", пише Le Monde.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е "на една крачка от победата", но настоява, че няма да има прекратяване на огъня без освобождаването на израелските заложници, държани от "Хамас", предава BBC. 

Нетаняху добави, че въпреки растящия международен натиск, Израел няма да се поддаде на „екстремните“ искания на "Хамас". ОЩЕ: Първи разговор между Байдън и Нетаняху след смъртта на хуманитарни служители

Единствената бригада, която остава

Бригадата "Нахал" е единствената, която остава в Ивицата Газа. Тя има за задача да осигури така наречения коридор "Нетзарим", който пресича Газа от района Беери в Южен Израел до брега на Ивицата.

Коридорът дава възможност на израелските сили да извършват нападения в северната и централната част на Газа и не позволява на палестинците да се върнат в северната част на страната, пише The Times of Israel.

Защо се случва това?

Военните, които намаляват числеността си в Газа от началото на годината, за да облекчат резервистите и под нарастващия натиск от своя съюзник Вашингтон, не дадоха подробности за причините за това или за броя на участващите войници.

Този ход обаче идва в момент, когато Египет се готви да бъде домакин на нов кръг от преговори за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници.

Не е ясно дали изтеглянето ще забави нахлуването в южния град Рафах в Газа, което според израелските лидери е необходимо, за да се елиминира ислямисткото движение "Хамас", управляващо палестинския анклав, пише Reuters. ОЩЕ: Байдън: Израел прави каквото поисках за помощта за Газа

Има ли общо с Иран?

Не е ясно и дали действията на Израел имат общо с Иран. Факт е обаче, че Иран е повишил военната си готовност до пълна бойна готовност. Докладът дойде на фона на подобни новини, че правителствата на САЩ и Израел очакват, че иранските сили се готвят да предприемат ответни действия срещу Израел. ОЩЕ: Иран вече е в състояние на пълна бойна готовност

Жертвите на войната до момента

Шест месеца след нападението на "Хамас" в Израел в Ивицата Газа загинаха 33 175 души, повечето от които цивилни, според данни, публикувани в неделя (7 април) от здравното министерство на територията, която се администрира от палестинското ислямистко движение. За 24 часа са регистрирани още 38 смъртни случая, според изявление на министерството, което също съобщава за 75 886 ранени за шест месеца война. На 7 октомври 2023 г. 2000 бойци на "Хамас" бяха взели за заложници над 250 цивилни и убиха близо 1200 души, обобщава френското издание Le Monde. ЩЕ: Израелските командоси откриха тяло на още един убит заложник (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com