Израелската армия си изми ръцете за последната офанзива в Палестина

11226
Израелската армия си изми ръцете за последната офанзива в Палестина
Снимка: Маги Назер

Заключението на израелския правителствен доклад за последните събития в Ивицата Газа е, че по време на конфликта през юли-август 2014 г. израелската армия не е атакувала преднамерено нито един цивилен, нито цивилен обект в Газа, предаде АФП.

Сега предстои Комисията за правата на човека на ООН да публикува своя доклад за конфликта. Израел и палестинците взаимно се обвиняват във военни престъпления – обвинение, което израелската страна отново отправя в доклада си по адрес на групировката "Хамас", която е на власт в Газа.

Макар да изглежда, че са атакувани безогледно цивилни лица и граждански обекти, нападенията фактически бяха законни срещу военни цели, замаскирани като цивилни, и затова представляват военни операции срещу терористични групировки, се посочва в правителствения доклад. Колкото до пострадалите цивилни според Израел те са злополучни странични последици от законни военни действия в зони, където живеят цивилни и в околностите им.

По време на 50-дневния конфликт израелската армия е извършвала нападения само срещу обекти, при с достатъчна степен на сигурност може да се смята, че са военни цели. Израел не е преднамерено атакувал мирни жители или граждански обекти, се подчертава в доклада.

На 8 юли 2014 Израел предприе едновременно въздушна и наземна офанзива срещу Ивицата Газа с цел да спре ракетния обстрел от анклава към своята територия. За 50 дни бяха убити близо 2200 палестинци, от които повече от 500 деца, показват данните на ООН. От израелска страна загинаха 73 души, от които 67 войници.

Палестинците сезираха Международния наказателен съд, обвинявайки израелската армия във военни престъпления в Газа. През януари бе решено да се направи предварително разследване на събитията, за да се установи дали има разумно основание за започване на анкета.

Израелски самолети удариха Газа в отговор на ракетен обстрел от Палестина

Израелски самолети удариха Газа в отговор на извършен вчера ракетен обстрел от палестинската територия срещу Израел, съобщават осведоми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com