Японският ядрен регулатор одобри изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима"

1528
Японският ядрен регулатор одобри изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Getty Images / Guliver

Японският ядрен регулатор одобри изпускането на обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима", което позволява на страната да започне изхвърлянето на отпадъците в морето това лято, предаде Анадолската агенция.

Операторът на централата - Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., получи сертификат от Японския орган за ядрено регулиране, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри плана на Япония за изхвърляне на водата чрез цялостна оценка, предаде агенция „Kyodo News“, цитирана от БГНЕС.

12 години по-късно: Япония си спомня за земетресението, довело до аварията в АЕЦ "Фукушима"

Япония отбелязва днес годишнината от земетресението и вълни цунами, които доведоха до аварията в атомната централа "Фукушима-1". Бедств...

Съседен Китай остро се противопостави на плана и наложи забрана за внос на морски дарове от 10 региона на Япония. Въпреки това МААЕ в своя двугодишен доклад за преглед на безопасността заключи, че изхвърлянето на ядрени отпадъци ще има "незначително" въздействие върху хората и околната среда. Пекин обаче не е съгласен с това.

МААЕ позволи на Япония да изпусне в океана вода от АЕЦ "Фукушима"

Докладът беше представен на японския министър-председател Фумио Кишида в началото на тази седмица от ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси. "Заключението на МААЕ е до голяма степен ограничено и непълно и не успява да отговори на опасенията на международната общност относно плана на Япония да изхвърли в океана замърсени с ядрено гориво отпадни води", заяви Уанг Уенбин, говорител на китайското външно министерство.

Уенбин добави, че забележките на Гроси, че "един или двама експерти" от екипа на МААЕ са имали опасения относно доклада на агенцията за ядрените отпадъци на Япония, "още веднъж доказват, че докладът е бил публикуван набързо и не е отразил напълно мненията на експертите, участвали в прегледа". "Когато видите, че резултатите са верни ... и никой не ви лъже, тогава може би доверието ще бъде възстановено", каза Гроси пред репортери в Токио днес.

44 години ще са нужни за демонтажа на АЕЦ "Фукушима-2"

Извеждането от експлоатация на четирите реактора на японската атомна електроцентрала „Фукушима-2“ ще изисква около 44 годин...

Експерти от най-малко 11 държави са част от екипа, който е изготвил доклада на МААЕ. "Китай призовава Япония да не приема доклада като зелена светлина", а да преустанови плана за изхвърляне и да изхвърли замърсените с ядрени отпадъци по отговорен начин, добави Уенбин.

Гроси отпътува до Южна Корея, Нова Зеландия и Островите Кук, които са настоящ председател на Форума на тихоокеанските острови, за да "отговори на опасенията, да чуе мненията, да изясни ролята на МААЕ" по отношение на ядрените отпадъци на Япония, написа ръководителят на МААЕ в Туитър.

Планът на Япония за изхвърляне на вода, обявен през април 2021 г., се сблъска със значителни критики от страна на Китай, Южна Корея, Северна Корея, Тайван и международни организации, включително ООН. САЩ подкрепиха предложението след години на дискусии за справяне с над 1 милион тона вода, съхранявани в ядрения комплекс "Фукушима" след аварията през 2011 г.

Въпреки натиска, миналия месец Япония започна впръскването на морска вода в дренажен тунел в повредената АЕЦ "Фукушима-1", с което отбеляза началния етап на освобождаване на третирани радиоактивни отпадъчни води в океана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com