"Как да живея в Сирия? Пръст ли да ям?"

5370
"Как да живея в Сирия? Пръст ли да ям?"
Снимка: Getty images/Guliver

Деца тичат по малък прашен площад между самоделни колиби и играят футбол. Тук, в един от нелегалните сирийски бежански лагери в ливанската долина Бекаа, разположен само на няколко километра от сирийската граница, те рядко имат възможност да играят, разказва АРД.

“Как да живея?”

Брезенти, картони - хората са се опитали да изградят дом от нищото. Те са избягали от кървавата гражданска война в Сирия и живеят в тези колиби от години. Те искат да се върнат вкъщи, но там “няма повече нито къщи, нито хора”, казва Сара пред агенция “Ройтерс”. Тя разказва за своите бивши съседи – за онези, които са избягали, другите, които са загинали, и третите - които са отишли да воюват. Сара и семейството ѝ няма къде да се върнат – къщата им в Сирия е била разрушена. Затова продължават да стоят в Ливан.

Около 14 милиона са сирийците, които е трябвало да напуснат домовете си заради войната. Повече от половината от населението на Сирия е прокудено – живее на друго място в Сирия или извън границите на страната. Голяма част от тях са именно в Ливан, обяснява германската медия.

Икономическата криза в Ливан се задълбочава, а за хора като Сара става все по-трудно да изхранят децата си. Цените на хранителните продукти в страната са нараснали с 600%. „Храним се само със зърнени храни и зеленчуци, друго не можем да си позволим, защото цените на месото, рибата и яйцата се повишиха много силно“, казва мъжът на Сара Юсеф. Той обаче е благодарен, че в Ливан поне имат нещо за ядене, докато в Сирия 90% от хората живеят под линията на бедността.

Къщата на Салех в Сирия също е била разрушена. В родното му място вече няма нито пекарна, нито хляб. “Как да живея”, пита той, “пръст ли да ям?”.

Ливан екстрадира бежанци

Избягалите от страната се боят и от диктатора Башар Асад. Защото на бежанците често се гледа като на предатели. Правозащитните организации алармират, че все повече сирийци, които са се завърнали, попадат зад решетките. Същевременно Ливан екстрадира хиляди.

Миналата седмица от “Амнести интернешънъл” остро осъдиха действията на ливанските военни, след като се появиха съобщения, че те са влизали по домовете на сирийски семейства в страната и са депортирали тези, които са влезли в Ливан нелегално или чиито разрешителни за престой са изтекли. “Изключително тревожно е, че армията решава съдбата на бежанците, без да спазва справедливия утвърден ред и без да позволява на застрашените от депортиране да търсят правата си пред съда. Никой бежанец не трябва да бъде връщан на място, където животът му е изложен на риск”, казват от организацията.

Те мечтаят за Европа и се страхуват от връщане в Сирия

От “Амнести интернешънъл” посочват още, че имат данни за завърнали се в родината си сирийци, които са били подложени на “чудовищни нарушения на човешките права” като незаконно задържане, изтезания и друго малтретиране, включително сексуален тормоз и изнасилвания. Макар да осъждат остро действията на ливанската държава, “Амнести интернешънъл” призовават международната общност да се намеси и да помогне на Бейрут да се грижи за многобройните сирийски бежанци, които живеят на територията на Ливан.

Малката държава е приела около 1,5 милиона сирийски бежанци, пише в тази връзка АРД и цитира сириец, който от страх не иска да спомене името си. Мъжът казва, че бежанците са преследвани по лагерите и принуждавани да се връщат обратно в Сирия. Той, както и децата му, живеят от събиране на боклуци. И мечтаят някой ден да заминат за Европа. „В Германия явно е хубаво, там хората не живеят в ламаринени бараки“, казва малката му дъщеря с тъжна усмивка.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия