Какво може да спечели и да загуби Израел от военна пауза в Ивицата Газа?

4749
Какво може да спечели и да загуби Израел от военна пауза в Ивицата Газа?
Снимка: Getty Images

"Хамас" твърди, че е близо до примирие с Израел, а същото твърдят и израелски служители, цитирани от местни медии. В публичното пространство се говори за тридневна или петдневна пауза на боевете в Ивицата Газа, в която екстремистите ще освободят заложници, а израелците вероятно ще пуснат палестински затворници и ще допуснат още хуманитарна помощ в анклава.

В неделя министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани обяви в Доха, че разминаванията между "Хамас" и Израел относно сделката са "много малки". Катар заема централно място в усилията за посредничество във войната, включително за освобождаването на израелски пленници.

Още: Зеленски: Путин пали пожари на Балканите и в Израел, но от Украйна може да тръгне Трета световна война

Защо двете страни може да искат пауза?

Макар че подобна пауза би била от полза за "Хамас" в политическо отношение, във военно отношение, изглежда, няма очевиден плюс, пише "Ал Джазира" в свой анализ.

От друга страна, за Израел паузата във войната би могла да бъде изгодна от военна гледна точка и неизгодна от политическа.

Израелската военна машина работи с пълна сила вече шест седмици във въздуха и три седмици на земята в Газа. След нападението на "Хамас" от 7 октомври израелските въздушни бомбардировки продължават с изненадващо висока скорост. Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) всеки ден показват открити тунели на "Хамас", някои от които водят до болници, а също и иззети оръжия и ударени обекти на терористите. Тел Авив обвинява "Хамас", че ползва цивилни като жив щит и че е държал заложници в болница "Ал-Шифа". Твърди се, че там екстремистите имали команден център.

Първоначално много анализатори смятаха, че интензивните въздушни атаки служат за демонстрация пред израелското население, че въоръжените сили правят нещо и че бомбардировките ще бъдат облекчени, след като сухопътните сили навлязат в Ивицата Газа. Дори държава, която се хвали с готовността си за война, обаче трябва да поддържа значителни резерви от оръжия и боеприпаси, анализира Зоран Кушовац от "Ал Джазира".

Още: "Хизбула" пак обстрелва Израел, ЦАХАЛ обкръжиха Джабалия в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Израел изчерпва ракетите си?

Омар Брадли, генерал от американската армия по време на Втората световна война, веднъж казва: "Аматьорите говорят за стратегия, а професионалистите - за логистика". Израелските командири на предна линия може и да искат да продължат да удрят Газа, независимо от всичко, но задният ешелон е направил изчисленията и резултатът не му харесва. Има достоверни сведения, които се изплъзват от мрежата на военната тайна, че израелските военновъздушни сили са изчерпали своите т.нар. "умни бомби".

Снимка: Getty Images

Няколко специализирани онлайн форума твърдят, че след като са изразходвали над 2500 комплекта "умни бомби" JDAM над Газа, ВВС имат запаси само за 10 дни.

Всяка армия регламентира колко боеприпаси трябва да останат в резерв за извънредни ситуации. Точните цифри са строго пазена тайна, но всичко сочи, че израелските командири са подали сигнал за тревога и са поискали спешно попълване на запасите.

Още: Войната струва скъпо. Ще издържи ли икономиката на Израел?

За запълване на липсите могат да бъдат закупени специализирани военни продукти. През 1973 г., когато Израел е на ръба на изчерпване на запасите си, водейки битки със Сирия, Египет и арабските им съюзници, САЩ започват операция по най-големия военен въздушен превоз в историята. Военновъздушните сили на Щатите пренасят до Израел по почти 1000 тона оръжия и боеприпаси на ден, като общият им обем надхвърля 22 000 тона.

Ще се иска още помощ от САЩ

Това се повтаря и сега, макар и в по-малък мащаб. През последните две седмици американски транспортни самолети С-17 кацат редовно на летище "Бен Гурион" в Тел Авив и на авиобаза "Неватим" в пустинята Негев. Повечето самолети пристигат от авиобазата Рамщайн в Германия, където САЩ имат складове, пълни с "предварително разположени запаси" - оборудване, заделено за спешни случаи.

Няма съмнение, че по-тежки и не толкова спешни доставки се доставят до Израел по море. Сред тях със сигурност ще бъдат ракети за попълване на запасите за HIMARS и за многоцелевата ракетна система M270, която бе използвана интензивно в Газа.

Още: "Геополитически групировки": Войните в Украйна и Израел разделиха света

През октомври САЩ предоставиха на Израел свои собствени ракети за системата за противовъздушна отбрана "Железен купол". Отговорът на Израел на първоначалните тежки ракетни атаки на "Хамас" и нападенията на "Хизбула" от Ливан и хутите от Йемен изчерпа запасите на Тел Авив до такова тревожно ниво, че той поиска всички ракети прехващачи Tamir, които САЩ бяха закупили и съхранявали в Израел до разполагането им.

Пауза за преоценка на тактиката

Израелските сили също така биха приветствали прекъсване на бойните действия, за да оценят досегашната си тактика в светлината на резултатите от търсенето и откриването на тунели на "Хамас". Както предупреждават много анализатори, въпреки кучетата, роботите, радарите за проникване в земята и други технологии, тунелите могат да бъдат унищожени само след като войниците влязат вътре. Това е кървава задача, както бе доказано миналата седмица. Тогава четирима командоси бяха убити от самоделно взривно устройство, след като отвориха капака на тунел.

Преди няколко дни израелски офицер призна: "Не искаме да слизаме там. Знаем, че са ни оставили много странични бомби".

Още: ООН: Две държави са решението на войната в Израел

Израелските сили трябва също така да проверят ефективността на симулациите за действие в Газа, които правят. Някои от тях, основани на нахлуванията в Газа през 2009 и 2014 г., се оказаха неприложими през 2023 г.

Повредени танкове

Също така ще трябва да се анализира защо толкова много танкове "Меркава", смятани за почти непобедими, са били обезвредени. По достоверни данни - до 30 от тях са били унищожени или са твърде повредени, за да бъдат използвани, пише "Ал Джазира".

Още: Войната в Израел: Армията евакуира новородени, но ситуацията в Газа остава критична (ВИДЕО)

Политическите загуби

Докато военните биха приветствали три или пет дни почивка - но вероятно няма да го признаят, - политиците явно ще го възприемат като своя загуба.

Премиерът Бенямин Нетаняху е твърдо против каквато и да е пауза, така че ако от правителството я приемат сега, обществеността ще го възприеме като слабост, без значение как се опитват да оправдаят преклонението пред международния натиск. Факт е, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи паузата.

Ако договореният период без сражения бъде спазен, което винаги е голям риск, израелските политици ще се изправят пред нов натиск в края му. Светът може да попита: "Ако беше успешен, защо просто не го удължите?".

Най-големият кошмар на Нетаняху би бил да стигне до момент, в който не само не е успял да унищожи "Хамас", но и де факто е легитимирал терористите чрез преговори, макар и косвено. Израелците със сигурност ще искат да го свалят при такъв сценарий, пише "Ал Джазира".

Още: Израелското разузнаване: Хора от Газа доброволно ни дават данни за "Хамас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия