Войната в Израел: Армията евакуира новородени, но ситуацията в Газа остава критична (ВИДЕО)

3769
Войната в Израел: Армията евакуира новородени, но ситуацията в Газа остава критична (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Линейки, евакуиращи недоносени бебета от болницата Ал-Шифа в Газа, пристигнаха в Египет, където медицински специалисти ги чакаха с кувьози, за да ги поемат. Световната здравна организация съобщи, че 28 от 33 недоносени бебета са били евакуирани.

Главният служител по спешни случаи на СЗО Роб Холдън каза, че две от 33-те новородени бебета са починали през уикенда, а други три бебета са се събрали отново със семействата си. Останалите 28 бебета бяха евакуирани в Египет, където вече е започнато „подходящо ниво на грижа“, каза Холдън по време на брифинг на ООН в понеделник.

Още хиляди бебета ще се родят следващия месец в Газа 

Гледайки напред, д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на СЗО, каза, че повече от 5000 жени ще раждат през следващия месец в Газа. От тях 15% ще се нуждаят от цезарово сечение и 25% от децата им ще се родят преждевременно, каза той. „Това са хиляди бебета. Това не са 31 … това е буквално хиляди бебета, които ще се родят. Кой ще бъде недоносен и кой ще има нужда от тези кувьози, ще има нужда от тази кенгуру грижа, ще има нужда от майка си с тях, за да осигури това. Някои ще се нуждаят от кувьози, други ще се нуждаят от механична вентилация“, каза Райън. СЗО препоръчва контактът кожа до кожа, известен като кенгуру грижа за майката, да бъде осигурен на недоносено бебе веднага след раждането, без първоначално прекарване в кувьоз.

Още: Още два кораба са се отклонили от курса си в Червено море

Райън също каза, че комбинацията от големи тълпи, събрани на едно място, съчетана с понижаващи се температури в Газа, е „риск за общественото здраве“ и може да доведе до „епидемия“. „Виждаме голям брой хора, натъпкани в убежища, натъпкани в (Агенцията на ООН за подпомагане и работа) UNWRA училища, натъпкани в различни други видове центрове. Това създава концентрация на хора, което води до епидемични рискове и дъждовете през последните 24 часа наистина добавиха това“, каза Райън.

Още: Израелското разузнаване: Хора от Газа доброволно ни дават данни за "Хамас"

Той отбеляза, че рисковете не се ограничават до диария или заболяване. „Внезапният спад на температурата ще създаде проблем с пневмонията при децата… Това е абсолютна рецепта за широкомащабна епидемия сред тази популация.“

„Проливният дъжд“ през последните 24 часа „наводни много импровизирани лагери“, ускорявайки тези рискове, каза той. Райън добави, че „храненето е основата за здравето, храненето е основата за развитието на детето и точно сега калорийният прием на качеството на това за децата е намалял под критично ниво“, предупреди той.

Натиск срещу Израел

Паралелно с това се засилва натискът срещу Израел да предостави доказателства за твърдението си, че Хамас използва болница Ал-Шифа за бойни цели. В неделя Тел Авив публикува видеозапис от камери за наблюдение, който според Израел показва как бойци на Хамас въвеждат двама заложници в комплекса. Хамас и служители на болницата отрекоха твърденията на Израел за Ал-Шифа.

Още: Хутите показаха ВИДЕО от превземането на кораба Galaxy Leader

CNN посети наскоро открита тунелна шахта в комплекса, която може да предложи най-убедителните доказателства за възможна мрежа от тунели, но не установява без съмнение, че под съоръжението има команден център на Хамас. Няколко служители, пациенти и приютили палестинци са избягали от Ал-Шифа , след като Израел нападна болницата.

Израел изградил бункери в Газа?

Интересно мнение изказа днес бившият израелски премиер Ехуд Барак. Според него, Израел е построил бункери "преди десетилетия" под болницата Ал-Шифа в град Газа. „Вече се знае от много години, че те разполагат с бункерите, които първоначално са построени от израелски конструктори под Шифа, а днес са използвани като команден пункт на Хамас“, каза той в интервю за Кристиан Аманпур от CNN. 

Още: Принцът на Бахрейн стана първият арабски лидер, осъдил атаката на "Хамас" (ВИДЕО)

„Това вероятно не е единственият вид команден пункт, няколко други са под други болници или на други чувствителни места, но със сигурност е бил използван от Хамас дори по време на този конфликт“, добави той. 

Израел превзе Газа от Египет през 1967 г. и държеше територията под пълна военна окупация до 2005 г., когато изтегли своите заселници и войници. Хамас пое пълен контрол в анклава две години по-късно.

Още: Нещо страшно се случва с болниците в Ивицата Газа

„Вероятно преди пет или четири десетилетия помогнахме на палестинците да построят тези бункери, за да осигурят повече пространство за работа на болницата в рамките на много ограничения размер на този комплекс“, каза Барук.

В мрежата се появиха кадри как войници на IDF пеят израелския национален химн в сградата на Върховния съд на Хамас в Газа. Очаква се в близко бъдеще армията да унищожи сградата.

Оптимизъм за съдбата на заложниците

Същевременно се появиха оптимистични прогнози за изхода от преговорите за заложниците. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че преговарящите „се приближават към края“ за освобождаването на заложниците, държани от Хамас, но отказа да разясни подробности за потенциална сделка.

Още: Мария Габриел с добри новини: Още 9 българи са изведени от Газа (СНИМКА)

„Знам, че всички се интересуват от числата и от това кои ще бъдат те. Ние работим по това буквално в реално време и с двете страни. Така че мисля, че е по-добре просто да не спекулирам. Очевидно сме фокусирани върху американските граждани, за които знаем, че са държани за заложници, и искаме да ги извадим, всички те, всички трябва да са навън сега“, каза Кърби. На въпрос какво ниво на увереност има Белият дом, че американските заложници са живи, Кърби отговори: „Бих казал, че нямаме индикации за друго“.

Нови доставки на гориво в Газа

На 20 ноември 6 камиона са преминали в опустошената от бушуваща война ивица Газа с около 18 000 галона гориво, съобщи „Гардиън“.

По данни на Джон Кърби, през уикенда в блокирания анклав са били допуснати около 100 камиона с помощи, а броят на американските граждани, които са напуснали Газа през пропускателния пункт Рафах с Египет, е достигнал 800. „Продължаваме да се застъпваме за хуманитарни паузи, така че хората да могат да се измъкнат от опасността и да могат да влязат помощ и съдействие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция обяви ден на траур в памет на Ебрахим Раиси

Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Нападение с нож в училище в Китай, има жертви

"Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Погребението на иранския президент ще е във вторник

Хеликоптер на 30 г. с нулева поддръжка: Небрежност или нещо друго уби иранския президент? (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Спрете да заплашвате Тайван“: Новият тайвански президент се обърна към Китай

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер (ВИДЕО)

Техеран обяви: Няма признаци на живот от мястото на катастрофата с Раиси

Мнение: Нахлуването в Рафах е в полза на Нетаняху, но не помага на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия