"Геополитически групировки": Войните в Украйна и Израел разделиха света

5528
"Геополитически групировки": Войните в Украйна и Израел разделиха света
Снимка: iStock

От "универсалисти" до "западняци": има определен общ модел, който позволява да се обединят възгледите за конфликтите в Ивицата Газа и Украйна. Вашата позиция относно военния конфликт в Украйна помага ли да се предскаже позицията ви относно военната кампания в Ивицата Газа? Свързани ли са? Или и двете са част от определена верига от събития, прояви на много голямата борба, която се разгръща в съвременния свят? Някои може да възразят, че двата продължаващи конфликта трябва да се разглеждат изолирано и че всяко сравнение няма да отдаде дължимото нито на техните жертви, нито на усилията за прекратяване на битките.

Вярвам, че наистина трябва да се опитаме да намерим някакъв общ модел, който да ни позволи да обединим възгледите за тези два конфликта. Причината е, че само чрез апелиране към общи принципи може да се заеме наистина принципна позиция както по отношение на Украйна, така и по отношение на Ивицата Газа. Чрез тестване на нашите вярвания за сила в различни обстоятелства и ситуации ние развиваме нещо, което заслужава да бъде наречено ценности. Всичко друго е банален опортюнизъм. Още: Президентските избори в две държави ще решат две войни

Най-добрият отговор на аргументите „вижте себе си“, които се превърнаха в бича на нашето време, е да се разработи теория, която може да бъде приложена към голямо разнообразие от ситуации. Това е доста неблагодарна задача, трудна и често изпълнена с критики, но въпреки това ще направя опит да очертая в общи линии една теория, която лежи в пресечната точка на различни линии на интелектуално и политическо мислене. 

Има ли връзка?

Представете си квадрантна диаграма. Двете кръстосани оси на тази диаграма съответстват на двата въпроса, по които виждам най-много разногласия на глобалната сцена. Първата ос е Украйна: вярвате ли, че Украйна има право на свобода, суверенитет и териториална цялост, или напротив, убедени сте, че тези права могат да бъдат пожертвани в името на някакво по-голямо благо? Втората ос представя спектъра от мнения относно палестинския държавен проект: вярвате ли, че палестинците имат право на свободна и суверенна държава или сте убедени, че това тяхно право може и трябва да бъде пожертвано?

Горният десен квадрант на диаграмата представлява тези дебатиращи, които вярват еднакво и в двата набора от права. Това са хора, които са еднакво отдадени на идеите за свободна Украйна и свободна Палестина. Наричам ги „универсалисти“, защото те настояват, че едни и същи принципи трябва винаги и навсякъде да се следват. Може би си мислите, че днес много хора биха имали това мнение, но всъщност това е много рядко. В личен план единствените хора, които ми идват на ум, са испанското правителство, чилийският президент Габриел Борич и изключително малък брой известни интелектуалци като Славой Жижек. Всички те работят усилено, за да защитят позициите на украинците и палестинците в тяхната национална борба, като същевременно подчертават правото на Израел да се защитава срещу Хамас. Още: Арабски анализ: Войната в Израел ще повлияе на глобалната позиция на САЩ

Най-населеният квадрант е този долу вдясно. Това са така наречените "западняци". През двете години, през които тази група страстно защитава правото на Украйна да се бори за своята независимост, изглежда, че те искрено вярват в универсалността на принципа на националната свобода. Но помислете отново. Когато стана дума за Близкия изток, западняците внезапно започнаха да смятат палестинското знаме за символ на тероризма, категорично отказаха да критикуват израелската политика за заселване на Западния бряг и започнаха да настояват, че настоящият конфликт няма нищо общо с израелската окупация, пише New Statesman.

„Западняците“ могат да гледат хладнокръвно на разрушаването на Ивицата Газа, защото от тяхна гледна точка държавността зависи от други неща. Те твърдо вярват, че Украйна и Израел принадлежат на Запада и следователно трябва да бъдат защитени. Но Палестина не принадлежи на Запада, така че нейните интереси могат лесно да бъдат пожертвани. „Западняците“ включват широк кръг от фигури, политици и публикации, от Ники Хейли и Антъни Блинкен в Съединените щати до британското списание Spectator и германската Зелена партия.

В горния ляв квадрант ще намерите "антизападняци", които, както можете да си представите, са обратното на "западняците". По същество тяхната позиция се свежда до необходимостта от конфронтация със Запада. И тъй като Западът се разглежда през действията на Съединените щати, то Украйна и Израел будят много подозрения сред тази група.

Един от представителите на „антизападниците“ е президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Напоследък той открито се оплаква от тежкото положение на палестинците и отдавна демонстрира склонност да обвинява украинците за собствените им беди. Владимир Путин, който трудно може да се нарече идеалист, по някакви невъобразими причини също прави изключение за палестинците, заявявайки, че само хора с „каменни сърца” могат да гледат спокойно на събитията в Ивицата Газа. Групата на "антизападняците" включва леви и крайно леви интелектуалци, които са твърде много, за да ги изброим всички.

Най-странният квадрант от четирите е долният ляв, чиито представители се усмихват еднакво одобрително при мисълта за разрушаване както на украинската, така и на палестинската мечта. Нарекох го странно, защото ако някой принципно се противопоставя на желанието на даден народ за независимост, това не е отражение толкова на политически опортюнизъм, колкото на мрачен мироглед. Такива хора обаче не са толкова малко. Те могат да бъдат намерени сред членовете на Американската републиканска партия - например Марджъри Тейлър Грийн, която демонстрира презрение както към украинците, така и към палестинците. Сред индийските десни националисти има много хора с подобен мироглед. Наричам този квадрант "дарвинисти", защото те очевидно вярват, че в световната политика трябва да се позволи на силните да надделеят над слабите, независимо дали говорим за Русия или Израел. Още: "Угажда на всички": Лидерът на Казахстан превърна неутралитета в изкуство

В крайна сметка тази диаграма показва, че нашите позиции са склонни да се основават на две неща: степен на почтеност и принадлежност към една или друга страна. Някои хора предпочитат да разчитат на общи принципи, когато се опитват да формират мнение за световните събития. Други, преди да вземат решение, разглеждат положението на своите приятели и врагове.

Тази диаграма е опит да се раздели света на 4 геополитически „племена“, защото това е светът, в който вие и аз живеем – в „света на племената“. Тъй като западното влияние отслабва и нашите общества стават все по-поляризирани, все повече хора отхвърлят старото желание да се съобразяват с глобалните норми и все повече намират утеха в подкрепата на собствените си „племена“, собствените си лидери и собствения си вид.

Автор: Бруно Масаеш

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари